Puig demana “disculpes per no arribar a temps” davant d’un “tsunami que ens ha sobrepassat”

La pandèmia ens ha costat ja 341 milions

El president guarda la mascareta amb la que ha accedit a les Corts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha comparegut avui a les Corts per explicar l’impacte de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i, en primer lloc ha “demanat disculpes com a president de la Generalitat per no haver arribat a temps, per haver-nos vist superats per la falta de material protector davant d’un tsunami que ens ha sobrepassat a tots”.

“Reitere les meues disculpes, ara, ací, i les vegades que faça falta”, ha subratllat el cap del Consell, que ha afegit que “aquesta lliçó del personal sanitari i sociosanitari és la que ha de marcar-nos el camí de la reconstrucció a tots” per a actuar “sense por, amb esperança en el futur i confiança en les nostres capacitats”.

A banda de demanar perdó, ha donat les gràcies.”Pense que, en esta conjuntura tan extraordinària, el secret està en escoltar. Perquè ningú podrà eixir d’açò a soles. Ningú ho sap tot. Ningú ho pot tot. Vull donar les gràcies a tots els grups parlamentaris per la seua actitud constructiva”.

“No podem tindre por a la por. Ara estem enmig de la pandèmia; Enmig del túnel. Lluitant per cada vida. Exercint la responsabilitat. Extremant la prevenció per evitar el contagi. Ahí està la nostra gran preocupació en este moment”, apunta Puig.

341 milions
d’euros

El cap del Consell ha sumat la quantitat de despeses compromeses o executades ja per la Generalitat relacionades amb la pandèmia del coronavirus i que ascendeixen a 341 milions d’euros, repartits entre 145 milions en mesures sanitàries dels que 42,5 corresponen als material de Xina arribat en els avions; 123 milions per a l’impuls de l’economia, 27 en educació o cultura i 5 milions en neteja, desinfecció i informació.

Puig ha avançat que encara faran falta més diners. “La Generalitat es va posar a la feina contractant avions amb material sanitari de la Xina, l’Operació Ruta de la Seda suma 14 vols amb 456 tones d’equipaments. A més hem activat i fomentat la producció local i valenciana de protecció sanitària”

Sessió íntegra de les Corts Valencianes

En la compareixença davant les Corts, Puig ha explicat les accions que ha dut a terme la Generalitat davant els portaveus parlamentaris. “I si hi ha una paraula que pot facilitar i propulsar la voluntat de reconstrucció, eixa paraula és ACORD. Acord entre tots els agents involucrats en la prosperitat del nostre poble. Un Gran Acord Valencià. De tota la societat”, incideix Puig.

Superació del
confinament

El responsable de l’Executiu valencià ha defensat també la necessitat de superar el confinament amb un sistema dinàmic de tancament i obertura per a impedir danys irreversibles sobre l’estructura social i econòmica de la Comunitat, amb una desescalada que atenga criteris geogràfics, d’edat i per activitat econòmica i adopte una execució descentralitzada.

Per això, s’ha mostrat partidari de, a partir del 9 de maig, “tornar, progressivament, a la nova normalitat, amb la major obertura possible, i sense córrer riscos per a la salut”, perquè “el confinament total també té un elevat cost”.

“Ara cal acumular talent i sumar veus experimentades, i, per això, una comissió oberta de 13 experts en àrees crucials d’aquesta pandèmia ja està aportant idees per a la via valenciana a la transició. Professionals de l’epidemiologia, la microbiologia, el ‘big data’, la psiquiatria, la química o la geografia ja estan dissenyant l’eixida que hem de prendre per a la nostra seguretat sanitària”, ha recordat.

Puig ha reivindicat en aquest context el “dret de la Comunitat Valenciana a adaptar el desconfinamiento a la seua realitat particular”, és a dir, a una gestió per comunitats autònomes, i, dins de la valenciana, per territoris locals, partint de quatre principis: la protecció de la població amb més risc, el màxim dinamisme, la velocitat en la detecció de possibles nous focus, potenciant al màxim l’atenció primària, i la facilitat en la comunicació i execució del tancament o l’obertura.

El president ha assegurat també que és necessari, garantir, de manera urgent, assistència econòmica i financera a empreses i persones treballadores per compte propi i per compte d’altri per a ajudar-los a recuperar-se del ‘xoc’ i, a aquest, temps, desenvolupar una programació d’actuacions a llarg termini que assegure la reconstrucció. “Necessitem insuflar respiració assistida a curt termini als més vulnerables de la nostra economia i de la societat per a poder realitzar una autèntica reconstrucció”, ha remarcat.

Directe