“8.528 vides salvades per quedar-vos a casa”

La Comunitat Valenciana registra un major compliment del confinament, especialment a Benicarló

L’anàlisi de mobilitat de la xarxa de telefonia mòbil mostra que els valencians i les valencianes han seguit massivament les mesures de confinament. Les dades obtingudes gràcies a una col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que facilita la informació anonimizada i agregada, reflecteix que el 89% de la població no ha sortit de l’entorn residencial i que els moviments s’han limitat a destinacions pròximes per a atendre necessitats bàsiques (supermercat, farmàcia, etc), afavorint la contenció dels contagis.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi del grup de treball Data Science for COVID-19 l’objectiu del qual és l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i anàlisi de dades per a ajudar a una millor presa de decisions públiques en el context de la pandèmia de coronavirus.

Un 96% de compliment
a Benicarló

El percentatge de població que ha estat a casa -és a dir, no va eixir del seu entorn residencial- ha arribat a aconseguir registres màxims de fins al 96% en localitats com Dénia o Benicarló.

“És important destacar la capacitat de compromís dels valencians i valencianes a l’hora de complir amb les mesures de confinament. La responsabilitat ha demostrat ser, sens dubte, una arma eficaç per a evitar la propagació de la COVID-19”, destaca Ana Berenguer, directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques i impulsora de l’Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana.

Un altre dels conceptes analitzats és la disminució del radi de desplaçament dels ciutadans, és a dir, la reducció de la distància diària recorreguda. La caiguda mitjana ha estat del 59% a la província de Castelló, 58% a Alacant i 52% a València. En tots els casos, la reducció és superior a la d’Espanya, que és del 51%.

A més, les dades de les operadores de telefonia mostren com després de l’anunci de les mesures de confinament en les zones turístiques es va produir de manera immediata un important descens en el nombre observat de mòbils no residents en la Comunitat Valenciana. D’aquesta forma, durant els dies 16 y18 de març en el departament de salut de la Vila Joiosa (al qual està assignat Benidorm) s’observa una reducció del 53% de la presència de mòbils de persones no domiciliades en la Comunitat Valenciana.

Més de 8.500 víctimes estimades
de no ser pel confinament

L’aplicació i compliment de les mesures de confinament ha evitat uns 7.900 defuncions segons l’estimació ajustada als canvis de mobilitat en la Comunitat Valenciana, que recull el treball amb dades fins al 6 d’abril. Aquesta estimació s’ha obtingut mitjançant un model epidemiològic que reflecteix l’impacte de les mesures de confinament. El grup responsable d’aquest treball, dins del Comissionat per a IA, està format per experts i expertes voluntaris de la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d’Alacant, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la fundació pública de recerca sanitària Fisabio.

El model epidemiològic estima en més de 8.500 les víctimes els morts pel virus si no s’hagués adoptat cap indicació per a restringir la mobilitat, tal i com ha apuntat també el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en un missatge a les xarxes socials.

A més, reflecteix que d’haver-se aplicat únicament mesurades de distanciament social els morts haguessin estat entorn de 4.500, set vegades més que els registrats. La xifra s’hauria situat en més de 3.300 persones si les restriccions s’haguessin limitat al distanciament, al tancament de col·legis i esdeveniments multitudinaris. En un altre dels escenaris avaluats, si no s’hagués decidit, a més, el tancament de l’activitat econòmica no essencial, els morts haguessin estat gairebé 1.500.

El model també mostra que, d’aplicar-se les taxes actuals d’hospitalització (del 26% dels afectats), si els valencians i valencianes no haguessin seguit les mesures de contenció s’haguessin registrat més de 25.000 ingressos, dels quals 5.000 haguessin estat en les unitats de vigilància intensiva. Així mateix, indica que l’estimació de casos reportats s’hagués multiplicat per 13,5 si no s’hagués pres cap mesura.

Directe