Diputació injectarà 23 milions d’euros als municipis per a reactivar l’economia

Mitjançant el nou Pla 135, el Fons de Cooperació i la bestreta de tresoreria

El president José Martí, en una imatge d'arxiu

Les 135 localitats de Castelló rebran en pròximes dates una injecció econòmica de 23 milions d’euros de la Diputació per a reactivar l’economia i per a reforçar els serveis públics davant l’estat d’emergència sanitària pel coronavirus. “Ho farà a través de tres vies”, segons ha explicat el president de la institució, José Martí, qui ha agraït “l’esforç considerable que des de tots els departaments de la casa s’ha fet per a agilitzar al màxim la tramitació, a pesar de la situació que vivim, perquè aquests recursos arriben quan abans millors als nostres pobles”.

En aquest sentit, Martí ha recordat que serà el pròxim dimarts quan es done llum verd al nou Pla 135, que farà arribar a les arques municipals dels municipis castellonencs 12,4 milions per a inversions en obra pública i despesa corrent. Serà gràcies a un canvi importante en les bases d’aquest pla el que permetrà als governs locals destinar un major percentatge de l’ajuda al pagament de serveis, que passa del 30 al 50% “després d’escoltar els alcaldes i alcaldesses que ens demanaven dotar de major capacitat de decisió als nostres ajuntaments”.

“La nostra principal premissa era incrementar les aportacions als municipis perquè són l’administració més propera al ciutadà, per això també hem activat una segona via, que arribarà als pobles en poquets dies, en forma de 5,6 milions”. Serà a través del Fons de Cooperació Municipal, que junt a la Generalitat, que aportarà la mateixa quantitat, sumarà un total d’11,2 milions d’euros per als consistoris de Castelló. Tot i ser de naturalesa incondicionada, el president ha fet públic el seu desig que els municipis prioritzen les polítiques de reversió dels efectes negatius que deixarà l’emergència sanitària a les comarques castellonenques.

A més a més, hui, 5 d’abril, és l’últim dia perquè els ajuntaments s’acollisquen a la bestreta de tresoreria que la Diputació ha habilitat perquè els municipis que tenen cedida la competència de recaptació d’impostos puguen disposar ja d’un avançament de fins el 75% dels ingressos a interés zero. Per a això, la institució provincial ha mobilitzat cinc milions d’euros, dels quals tres estaran destinats a poblacions de més de 5.000 habitants i dos més per als municipis de menys de 5.000. En una primera fase, la corporació provincial ja ha avançat 43 milions d’euros als municipis de Castelló.

“La Diputació no ha parat ni un minut des de l’activació de l’estat d’alarma perquè és ara quan més se’ns exigeix ser a prop de les persones, donant solucions i recolzant els ajuntaments, com així ho estem fent amb el repartiment de material de protecció als ajuntaments, augmentant la seua liquiditat, agilitzant les subvencions i flexibilitzant el pagament d’impostos a la ciutadania”.

Directe