El Castell de Peníscola serà accessible al 2021 en finalitzar la rehabilitació

La inversió en el període 2018-2021 serà de quasi 2,5 milions d'euros

El Castell de Peníscola serà accessible al 2021 en finalitzar la rehabilitació

l president de la Diputació, José Martí, ha anunciat que el Castell de Peníscola serà accessible per a les les persones amb mobilitat reduïda quan en 2021 finalitzen les obres de rehabilitació que en el període 2018-2021 suposaran una inversió de prop de 2,5 milions d’euros. Ha sigut durant la visita que ha realitzat a l’edifici per a comprovar l’estat dels treballs de remodelació que s’estan realitzant. Ha estat acompanyat per la diputada de Cultura, Ruth Sanz, el diputat de Relacions Internacionals, Pau Ferrando, i l’alcalde de la localitat, Andrés Martínez, qui ha agraït el suport que la Diputació dóna a l’emblemàtic castell.

Segons ha explicat Martí, per a aconseguir la desitjada accessibilitat es procedirà a la instal·lació d’unes cadires eruga. Amb elles, també seran accessibles els festivals d’estiu. En el recorregut han estat presents la directora del Castell, Esther Forner, i l’arquitecta del projecte de rehabilitació, María Josefa Balaguer. Durant l’acte s’ha anunciat que s’està treballant en un pla de visites amb ulleres 3D perquè les persones amb discapacitat puguen conèixer com són les estades en les quals resulta impossible realitzar obres de accessibilitat.

El president ha mostrat la seua satisfacció per la bona marxa de les obres, que se sufraguen amb aportacions de la Diputació i Fons Feder (1,1 milions d’euros). El complex ha experimentat importants canvis com la restauració de les terrasses i la reparació de les humitats. A més, s’ha renovat la il·luminació i s’ha procedit a l’eliminació d’elements impropis.

Són actuacions que, segons la directora del castell, “s’han realitzat seguint criteris històrics”, a diferència del que va succeir amb les restauracions dels anys 50 que van ser “un autèntic desastre”.
El president de la Diputació ha assenyalat que el Castell de Peníscola “és una prioritat per a la Diputació, en la qual continuarem treballant en 2020 i 2021, període en el qual es van equipar i musealitzar el saló gòtic, les cuines, l’església, el celler major i les presons”. En 2021 finalitzarà la rehabilitació del parc d’artilleria i la renovació de la il·luminació exterior.

Martí ha elogiat el procés de modernització que està experimentant aquesta infraestructura històrica i cultural, que ja ofereix audioguies a través d’una app. A més, ha reflexionat sobre la necessitat de “buscar en el turisme d’experiències la diferenciació amb altres destinacions” i ha animat a visitar el castell “perquè ara té poc a veure amb el que hàgem pogut conéixer en el passat”.

El Castell de Peníscola és la destinació més visitada del província, fins el qual cada any es desplacen 290.000 persones. I està en plena fase d’expansió, ja que al desembre de 2019 va rebre 11.000 visites, enfront de les 5.000 registrades en el mateix mes de 2015.

Directe