Diputació presenta la nova llei de serveis inclusius als ajuntaments de menys de 10.000 habitants

Junt amb la Generalitat impulsaran un pla plurianual per a donar estabilitat als serveis socials dels municipis

Diputació presenta la nova llei de serveis inclusius als ajuntaments de menys de 10.000 habitants

Els municipis seran a partir d’ara els grans protagonistes de les polítiques socials de la Diputació de Castelló, que de cara als pròxims anys, i al costat de la Generalitat Valenciana, vol donar un gir als serveis que demanden els pobles i aconseguir així una major eficàcia. Així ho han ressaltat aquesta vesprada el president de la institució provincial, José Martí, i la vicepresidenta, Patricia Puerta, en una reunió celebrada en el Saló de Recepcions del Palau dels Aules a la qual han assistit una trentena d’alcaldes, alcaldesses i regidors de municipis de menys de 10.000 habitants.

La trobada, que s’ha prolongat durant hora i mitja, ha comptat amb la presència de les directores generals d’Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé Martínez, i de Gestió i Organització del Sistema, Patricia Ramón. Tots ells han aprofitat per a donar a conéixer les novetats de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana aprovada el mes de febrer passat, així com el treball conjunt en aquesta àrea entre Generalitat i Diputació i les noves línies de subvenció recollides per la institució provincial de cara a 2020. A més, s’ha informat els representants municipals de la nova Àrea d’Igualtat de la Diputació, que començarà a caminar l’any que ve amb un pressupost de 170.000 euros.

La gran novetat per a 2020 és la incorporació als pressupostos de la Diputació de Castelló de la partida necessària –prop de 1,6 milions d’euros- per a assumir l’any que ve els costos de personal dels equips socials base dels ajuntaments de menys de 6.000 habitants, ajornant-se per al següent any els de localitats de 6.000 a 10.000 habitants.

Important és, en qualsevol cas, un altre canvi que s’aplicarà en 2021 ja que, per primera vegada, es dissenyarà un pla pluriennal de finançament a quatre anys, enfront de les ajudes que es realitzen fins hui de manera anual. Això, com ha destacat la vicepresidenta, Patricia Puerta, “serà importantíssim per a planificar millor els serveis socials dels ajuntaments i, especialment, per a donar estabilitat i consolidar els equips de treball”, alguna cosa que ha explicat al detall la directora general, Patricia Ramón.

El president de la Diputació ha tornat a incidir en què la intermunicipalitat, terme que defensa des que es va posar a treballar l’actual equip de govern al juny, “adquireix la seua màxima expressió en els serveis socials, perquè som tots administració local i entre tots hem de dissenyar el model que volem en benefici dels nostres ciutadans”.

José Martí, en aquesta línia, ha recalcat que “durant molts anys aquesta Diputació ha estat centrada quasi exclusivament en obres i a fer coses, que sens dubte està bé i cal mantindre-ho, però nosaltres creiem que hem de construir una Diputació centrada en els serveis als pobles com a pedra fonamental”. Patricia Puerta ha agraït per la seua part als presents “l’esforç” per vindre ací i ha animat als municipis a “mancomunar-se” perquè “anar de la mà sempre donarà més possibilitats de comptar amb més recursos”.

Canvis en les subvencions
Respecte a les línies de subvencions per a 2020, la gran aposta és reunir totes les peticions en una línia global de 1,2 milions d’euros. “Volem que siguen els ajuntaments els que ens diguen perquè qüestions socials necessiten les ajudes, no teledirigir-los a serveis que potser són necessaris per a un poble, però no per a uns altres”, ha explicat la vicepresident, que espera poder tirar avant el primer trimestre de 2020 les bases.

I tot això emmarcat en un pressupost de la Diputació per a 2020 amb un marcat caràcter social, -passen dels 3,7 milions que hi havia en 2019 a 5,7 milions per a l’any que ve-, que dóna autonomia als municipis per a decidir a què volen destinar els recursos que aporta la Diputació, que recupera serveis de gran rellevància com la teleassistència i que, per fi, comença a desenvolupar el Pla d’Igualtat obligat per la llei fa ja 12 anys. A més, Patricia Puerta ha recordat que una de les iniciatives que es vol potenciar és la de les Unitats de Respir, que augmenten el seu pressupost en passar de 670.000 a 730.000 euros per a poder crear més.

Per al president de la Diputació, un dels aspectes clau de les partides socials és que recullen “moltes de les propostes que ens han plantejat les alcaldesses i els alcaldes en les reunions que hem celebrat amb tots ells en les 8 comarques de la província, perquè creem que la seua coparticipació en la gestió és clau per a atendre els nostres veïns”.

Directe