Diputació busca dinamitzar la joventut als pobles d’interior

El 2020 es tindrà per primera vegada un pla provincial per a zones amb falta de recursos

La Diputació de Castelló treballarà durant l’any 2020 en l’elaboració del primer pla de joventut a nivell provincial. Tot i que encara no s’han definit les línies estratègiques, la diputada de Joventut, Lluïsa Monferrer, sí que ha avançat que seran fruit de la participació dels col·lectius juvenils i, sobretot, de les mancomunitats de municipis de l’interior, “perquè el que tenim clar és que posarem moltes ganes en donar resposta a les inquietuds i als problemes dels joves de les comarques interiors”.

De primeres, Monferrer ja ha començat a adobar el camí amb una reunió amb els presidents i tècnics de joventut de les mancomunitats de Castelló per tal d’esbossar un primer diagnòstic de la situació en què es troben les polítiques de joventut a les comarques de l’interior i les seues principals demandes. “Lamentablement la situació no és bona, perquè els municipis no tenen els recursos necessaris -ni econòmics, ni físics, ni personals- per a poder portar a terme accions de dinamització i de participació juvenils”. A la majoria de municipis de muntanya, per exemple, ha dit, “no existeixen serveis de transport públic amb els principals centres d’oci comarcals ni activitats per a adolescents i si parlem dels primers anys d’adultesa la participació només es redueix en l’organització de les festes del poble”. “Hi ha molt per fer i li posarem tota la nostra voluntat”.

Tot açò, ha explicat la diputada, té un especial vincle amb una de les principals línies d’actuació d’aquesta nova Diputació, la lluita contra la despoblació. Per a Monferrer, “aquesta manca de serveis i d’atenció crea desigualtats entre els joves de la costa i els de l’interior i són la llavor del que molts temem, que reneguen del lloc on han nascut perquè no tenen ni serveis ni activitats”.

Aquesta primera reunió s’ha tancat amb molt bones expectatives per totes parts, ja que coincideixen en què, per fi, “des de la Diputació comencem a donar-li tota la importància que es mereixen tant els nostres joves i com la pròpia àrea de Joventut, que fins ara estava sumida en la paràlisi”.

Les reunions continuaran periòdicament per a millorar la comunicació amb els pobles i els col·lectius de joves i per a començar el procés del nou pla de joventut.

Directe