Diputació i Sanitat es reafirmen en l’impuls del Provincial com a referència oncològica

José Martí i Ana Barceló visiten les instal·lacions de l'hospital

Unitat i implicació. Són dos aspectes clau en els quals han incidit aquest matí a Castelló el president de la Diputació, José Martí, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, a l’hora d’analitzar el full de ruta que seguiran per a continuar defensant la millor assistència als pacients de l’Hospital Provincial i reforçar més si cap l’àrea oncològica d’un centre que és referència nacional.

Martí i Barceló, que després de la reunió en el Palau dels Aules han visitat les instal·lacions de radiodiagnòstic i medicina nuclear de l’hospital, han insistit en tot moment a treballar de manera coordinada, cosa que es concretarà en reunions periòdiques d’una comissió de seguiment que es posarà en marxa en breu entre totes dues administracions.

El president de la Diputació ha destacat “el prestigi” que té l’Hospital Provincial per als castellonencs, agraint en aquest sentit l’intens treball de la conselleria “perquè estigue en l’avantguarda de tota Espanya en l’àmbit de l’oncologia”. Per a José Martí, “les bones notícies han de ser notícia”, ressaltant en aquest punt la decisió de “activar una comissió de seguiment”, de caràcter mensual, en la qual estaran la diputada provincial responsable, Xaro Miralles; el gerent de l’Hospital Provincial, Joaquín Sanchis, i el director territorial de la conselleria, Edelmiro Sebastián.

Ana Barceló ha subratllat per la seva part que “estem parlant d’un centre del qual els castellonencs poden estar orgullosos, perquè tenim un hospital que està a l’avantguarda dels tractaments d’oncologia.

En la seva visita, en la qual han estat acompanyats de l’equip directiu de l’hospital, amb el director gerent, Joaquín Sanchis, al capdavant, la consellera ha recordat que Sanitat ha invertit en tecnologia de radiodiagnòstic gairebé 4 milions d’euros per a un hospital en el qual pràcticament el 80% de l’activitat es destina a malalts oncològics.

Video Thumbnail
Diputació i Sanitat es reafirmen en l’impuls del Provincial com a referència oncològica
Unitat i implicació. Són dos aspectes clau en els quals han incidit aquest matí a Castelló el president de la Diputació, José Martí, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, a l'hora d'analitzar el full de ruta que seguiran per a continuar defensant la millor assistència al

Tots dos mandataris han subratllat que el centre sanitari es troba en aquests moments a l’avantguarda nacional en equipament de l’àrea de diagnòstic per la imatge, amb l’adquisició en els últims tres anys d’equips d’alta tecnologia que han millorat el diagnòstic del càncer en precisió i rapidesa.

Barceló s’ha referit en tot moment a la “voluntat de convergir i treballar units per a poder continuar prestant la millor assistència sanitària i que sigui de qualitat”. “Conselleria i Diputació treballarem de la mà, per dues raons: perquè aquest hospital, que ja és reconegut pels ciutadans, ha de ser més conegut encara; i perquè és fonamental que seguim en aquesta senda d’innovació i de millora de la qualitat que redundi en benefici de tots els pacients”.

Barceló i Martí han tingut l’oportunitat de visitar la instal·lació que alberga l’accelerador lineal adquirit amb la donació de la Fundació Amancio Ortega i que en l’actualitat es troba pendent de l’autorització del Consell de Seguretat Nuclear per a iniciar les irradiacions en fase de proves.

El gerent del centre ha explicat que la renovació total dels equips d’alta tecnologia ha permès acabar amb l’obsolescència de l’equipament que va trobar quan va accedir a la direcció. “Ens hem convertit en un centre oncològic competitiu, capaç de donar resposta de forma adequada a les necessitats de les noves teràpies”, ha ressaltat Sanchis.

La consellera i el president de la Diputació han comprovat l’ampliació del servei de medicina nuclear, on s’han posat en marxa recentment un PET-TAC d’última generació i una nova gammacámara que se suma a la que ja tenia el centre. La major part de les exploracions són oncològiques, però cal assenyalar que el nou PET-TAC permet a més la detecció de malalties neurodegeneratives com l’alzhéimer.

La posada en marxa d’aquests dos equips ja ha permès que en el primer semestre de l’any les exploracions de medicina nuclear aconsegueixin la xifra de 3.757, la qual cosa suposa un increment del 34% respecte al mateix període de l’any passat.

Equips avançats
de radiodiagnòstic

El servei de Radiodiagnòstic compta en l’actualitat amb avançats equips. En concret, la unitat de mama disposa d’un nou mamògraf digital directe amb sistema de tomosíntesis i un ecògraf que ofereixen grans capacitats diagnòstiques en afavorir la detecció del càncer de mama en fases molt primerenques.

Així mateix s’ha renovat un dels ecògrafs destinat a ecografies generals amb un equip d’alta gamma, s’ha adquirit un equip portàtil digital directe monitorat per a fer exploracions a pacients d’urgències i hospitalitzats que tenen contraindicat el desplaçament, i s’ha instal·lat una nova sala de telecomandament.

A aquestes adquisicions se suma ara l’actualització de la ressonància magnètica, l’única de la Comunitat que va passar en 2014 de ser privada a pública, la qual cosa ha permès un estalvi a l’hospital d’aproximadament 3 milions d’euros.

L’actualització de l’equip, que ha suposat una inversió de 600.000 euros, ha implicat un canvi de bobines i del programari d’exploració i diagnòstic. Amb això, s’aconseguirà realitzar noves exploracions en l’àmbit de l’oncologia que no es podien realitzar amb l’anterior màquina.

A més, millorarà la qualitat dels estudis i es disminueix el temps d’exploració, al mateix temps que es podran posar en marxa nous projectes de recerca i assajos clínics tant nacionals com internacionals. L’hospital disposa ara d’una màquina pràcticament nova amb una vida mitjana de 15 anys més.

Directe