Antoni Such: “El TC ha parat els peus als qui volien frenar al municipalisme valencià”

El Tribunal Constitucional rebutja el recurs contra la Llei de Mancomunitats i ratifica la norma "en la seua totalitat"

El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha mostrat la seua satisfacció després de declarar el Tribunal Constitucional (TC) la constitucionalitat de la Llei 21/2018 de la Generalitat de Mancomunitats de la Comunitat Valenciana, “perquè aquesta sentència ratifica íntegrament l’articulat de la llei i declara que el Consell té competència en l’àmbit local”.

Antoni Such ha destacat que la resolució del TC posa en relleu “la victòria del municipalisme íntegrament i avala als que creiem que el treball en comú és millor que la mala gestió dels últims anys”, al mateix temps que “ha parat els peus als qui volien frenar al municipalisme valencià”.

“L’àmbit local és una àrea administrativa que col·labora de forma eficient i eficaç en la prestació de serveis als ciutadans, mitjançant el desenvolupament d’una autèntica cultura associativa”, ha afegit.

Així mateix, el director general d’Administració Local “demostra que el recurs interposat per diputats nacionals del Partit Popular ha quedat en evidència perquè la sentència avala totalment la llei aprovada per les Corts i la Generalitat i reconeix l’existència de les mancomunitats”.

En aquest sentit, Such ha indicat que aquesta sentència “demostra que hi ha partits que no creuen en la col·laboració entre els ajuntaments i que aposten pel centralisme, en lloc de la coordinació i cooperació entre les institucions”.

El Tribunal Constitucional, en la seua sentència del 19 de setembre de 2019, ha desestimat les al·legacions i els arguments dels demandants, i no anul·la ni un sol article de tots els articles atacats en la demanda, considerant que la llei de la Generalitat està adaptant la legislació bàsica a les realitats de la Comunitat Valenciana, mentre que la sentència fa referències a la deficient argumentació de la demanda.

Blanch mostra la seua satisfacció
per l’aval del Constitucional

El secretari general del PSPV a Castelló, Ernest Blanch, ha expressat la seua satisfacció per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que valida la Llei de Mancomunitats, aprovada per la Generalitat Valenciana en 2018 per a regular el funcionament d’aquests organismes d’àmbit comarcal. Blanch subratlla que l’aval del TC suposa “una colp per al PP”, que havia presentat un recurs d’inconstitucionalitat. “La resolució judicial evidència que l’únic objectiu del PP era boicotejar l’acció política de la Generalitat”, insisteix Blanch.

El Tribunal Constitucional ratifica que la Llei de Mancomunitats ni vulnera l’autonomia de les diputacions ni el mapa provincial. “Una vegada més se superen judicialment els entrebancs del PP a l’articulació d’aquests organismes comarcals i coordinació amb les diputacions provincials”, en paraules d’Ernest Blanch.

El també diputat autonòmic i portaveu socialista de la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local destaca la importància que la normativa aprovada en Les Corts Valencianes per a regular les mancomunitats puga començar a aplicar-se “atés que són entitats administratives fonamentals per a vertebrar de forma decisiva el territori, puguen assumir serveis per als municipis que abasten i puguen rebre recursos per a finançar-los”.

Blanch defensa que la realitat comarcal “ha de tindre un reconeixement adequat mitjançant les mancomunitats, i el seu funcionament està supeditat a una bona articulació i desenvolupament de la llei”. El secretari general del PSPV a les comarques de Castelló ha anunciat que té previst mantindre una reunió amb els presidents socialistes de les mancomunitats castellonenques per a abordar la nova situació generada arran de la sentència del Tribunal Constitucional.

Directe