Diputació i Generalitat s’alien per a millorar la qualitat de vida dels pobles més xicotets

Una de les claus és el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana

Reforçar la col·laboració entre la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana i aprofundir en els programes que permeten millorar la qualitat de vida als pobles més xicotets és l’objectiu que s’han marcat hui el president de la institució provincial, José Martí; el secretari autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, Alfred Boix, i el director general d’Administració Local, Antoni Such, en una reunió mantinguda aquest matí en el Palau de les Aules de la capital de la Plana. A la trobada ha assistit també el Director Territorial de Presidència de la Generalitat a Castelló, Adolf Sanmartín.

Des de la Diputació Provincial, com destaca José Martí, “es vol impulsar un nou model de màxima col·laboració amb la Generalitat, perquè només anant de la mà podrem garantir que arriben als municipis els recursos i els serveis que tant ens demanden”.

Una de les claus, en aquest sentit, és el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana, sobre el qual ja ha començat a treballar l’administració autonòmica de cara a 2020, document en el qual es vol reforçar el paper de les diputacions per al seu desenvolupament. Aquest fons ha comptat per a aquest 2019 amb un total de 40 milions d’euros, dels quals 5,6 han anat dirigits a municipis de la província de Castelló.

Com han assenyalat aquest matí tant Alfred Boix com Antoni Such, l’objectiu del Fons de Cooperació Municipal, impulsat pel President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, persegueix que tots els municipis compten amb els recursos econòmics adequats per a pal·liar els desequilibris que es produeixen en alguns serveis que depenen de la capacitat dels ajuntaments.

El President de la Diputació Provincial, José Martí, ha mostrat la seua voluntat que la institució provincial participe amb aqueixa mateixa quantitat en la seua aportació al fons perquè els ajuntaments disposen de majors recursos.

Aquests fons es reparteixen en funció dels habitants, sempre tenint en compte el criteri essencial d’ajudar els municipis més xicotets. Les quantitats aprovades sempre tenen una naturalesa incondicionada i no finalista, és a dir, que els municipis beneficiaris poden destinar els recursos al desenvolupament general de les seues competències, com és el cas de serveis, infraestructures i equipaments bàsics.

El president de la Diputació de Castelló. José Martí, ha aprofitat la reunió per a traslladar alguns dels temes sobre els quals la institució provincial vol anar fent nous passos dins del nou model de diputació que es vol desenvolupar. Així, ha abordat la necessitat d’impulsar canvis en la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, en destacar que la seua actual filosofia impedeix a moltes administracions fer un ús efectiu dels seus recursos econòmics.

Al costat d’això, una altra de les preocupacions de la institució provincial és buscar fórmules que permeten executar plans d’ocupació ambiciosos, analitzant especialment fórmules perquè Diputació, Generalitat i ajuntaments col·laboren en la contractació als pobles xicotets, especialment durant la temporada estival.

Directe