El Castell de Xivert i el de Peníscola, en obres

Unes actuacions promogudes per la Diputació de Castelló i cofinançades per la Unió Europea

El president Moliner visita les obres, en una imatge d'arxiu / FOTO: Diputació de Castelló

Dos dels castells més emblemàtics de la província de Castelló es troben actualment en obres. Es tracta d’unes actuacions promogudes per la Diputació de Castelló i cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Formen part de la inversió addicional de 2,4 milions d’euros per part de la Diputació als Fons Feder per la recuperació de patrimoni amb l’objectiu d’impulsar millors oportunitats turístiques i de futur als municipis de la província.

Al Castell de Peníscola s’està duent una ambiciosa actuació seguint el Pla Director del mateix, que ha transformat la visita a aquest monument en tota una experiència al nivell de les últimes tecnologies. Actualment s’estan duent a terme dues obres de restauració simultànies. La primera obra es va iniciar al novembre i acabarà a la fi de juny i abasta la restauració de cobertes i paraments vertical del castell afectats per humitats. A més inclou els treballs de restauració interior del polvorí del Parc d’Artilleria i una sèrie d’obres de millora del drenatge, ja que els túnels històrics es veien molt afectats per humitats dels jardins. El pressupost d’aquesta obra és de 328.837,16 euros. A finals de març ja es van retirar les bastides de les façanes del castell que han sigut restaurades. En els murs que es veuen des de la platja nord que es troben al costat de l’Església de la Ermitana es van consolidar molts impactes dels bombardejos, en els quals hi havia materials petris disgregats que queien a la via publica i posaven en perill la seguretat de les persones. S’han compatibilitzat aquestes obres amb la protecció dels ocells , en concret els falciots. Amb la finalitat de no impedir que aquests ocells faiguen el seu niu i s’han adequat i mantingut buits existents en els murs aptes per i se n’han habilitat de nous d’acord amb la Direcció territorial de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

En aquests moments s’estan finalitzant els treballs en la zona superior del pati d’armes del castell i el pati, quedarà disponible per als festivals d’estiu al juliol. En aquesta zona s’han alçat les lloses de pedra col·locades en el segle XX amb la finalitat d’impermeabilitzar i protegir les sales de baix i també recuperar els pendents històrics amb la finalitat de desguassar cap al mar, atès que els pendents s’havien invertit en el segle XX i quan plovia s’inundava el vestíbul.

La segona obra va començar el mes d’abril i finalitzarà al novembre de 2019. Desenvolupa el projecte de restauració ambiental i adaptació d’espais del Castell de Peníscola a usos expositius o recreatius. Consisteix en la restauració ambiental i adaptació museogràfica de les sales que envolten el pati d’armes que són les principals del castell, incloent Saló gòtic, Casa de l’aigua i annex, Capella, Saló del conclave i zona de condícies. L’import ascendeix a 454.476,00 euros. S’abasten obres de: restauració i adequació d’espais, adaptació d’il·luminació i instal·lacions. De la mateixa forma que es va fer ja en les obres de restauració ambiental al castell iniciades en 2015 que van abastar 11 sales de planta baixa i dependències pontifícies. Amb elles es pretén dotar de major qualitat ambiental als espais i que l’excel·lència de la construcció medieval siga la protagonista en peces tan importants com el saló gòtic i l’Església, però també en altres menors com la sala que ocupen les condícies. En aquests moments s’han prioritzat els treballs en les condícies i saló gòtic perquè puguen estar accessibles per als festivals d’estiu.

També al
Castell de Xivert

Les actuacions realitzades al Castell de Xivert han permès la recuperació d’un tram de la muralla que tanca la aljama, l’antic poblat islàmic i morisc que formava part del conjunt fortificat i continuar amb el treball que la Diputació està fent amb el projecte ‘Territori Templer’ per a donar a conèixer el llegat templer a la província com a dinamitzador turístic.

Cal tindre en compte la cura amb el qual s’han tingut que fer aquests treballs de rehabilitació, perquè s’han fonamentat en el respecte als principis d’autenticitat i de rigorositat històrica, d’interdisciplinarietat, de mínima intervenció, de reversibilitat i també de difusió al públic, amb la finalitat de donar-la a conèixer als visitants per a millorar el coneixement en general del castell.

Els treballs s’han desenvolupat en dos vessants complementaris. D’una banda l’arqueològica, amb la realització d’excavacions, investigacions i estudis que han permés descobrir dos elements que romanien ocults per terra i enderrocs: una antiga torre de protecció d’una de les entrades al poblat i un forn adossat a la muralla amb una ximenera embotida en ella. Per la part constructiva, s’ha procedit al sanejament, neteja, estabilització, consolidació i restauració aquest tram de l’estructura muraria que delimitava la aljama, tant en l’obra de maçoneria com en la de tàpia de terra, que era la més deteriorada pel pas del temps.

El resultat de la intervenció millora la comprensió d’aquesta part del castell en haver-se consolidat i deixat a la vista tant la torre com el forn, encara que les actuacions haurien de continuar ja que encara queden per investigar molts aspectes del coneixement de la història i de la construcció d’un castell tan significatiu com és aquest de Xivert.

A això cal afegir la inversió en senyalística que enguany s’ha instal·lat al castell dins del projecte ‘Castelló Territori Templer’ que la Diputació està duent a terme en les poblacions que en el seu moment van pertànyer a l’orde del Temple, per a recuperar i divulgar el ric patrimoni templer de la Província.

“Castelló es terra de castells
i d’espais templers”

El president Moliner ha explicat que “durant aquests anys hem pretés que el patrimoni històric de la nostra província adquirira tot el valor que tenia. Ha sigut una obsessió d’aquest Govern Provincial recaptar fons de totes les institucions per a intentar que els nostres castells lluïsquen amb l’esplendor que mereixen, i ara és un plaer comprovar com les obres avancen a bon ritme, amb fons europeus, amb fons propis de la Diputació, intentant que allò que hem pogut conservar dels nostres avantpassats puguem deixar-ho en moltes millors condicions”.

És per això que Moliner ha destacat que “Castelló és terra de castells, terra de fortaleses defensives, d’espais templers com aquests que, sens dubte, suposaran no solament un motiu d’orgull d’allò que hem sigut sinó una oportunitat perquè en el futur el turisme s’assente sobre un patrimoni cultural i una història de llegenda com la que té la vida templera a la província de Castelló”.

Directe