Els Ports tria com a alcaldes a les cares del poble i, on pot, opta per les agrupacions d’electors locals

Amb abultades majories dels partits que ja les governaven o canvis notables a Cinctorres, La Mata, Todolella o Villores

Foto: @rhamsesripolles

La comarca dels Ports es desperta l’endemà de les eleccions locals i europees amb canvis importants als seus consistoris. Aquests han estat donats bé per revalidades i abultades majories dels partits que ja les governaven, com és el cas de Morella o Vilafranca, o bé per canvis notables en altres, com Cinctorres, La Mata, Todolella o Villores.

Vilafranca ha vist revalidada l’alcaldia per al PSOE tot i el canvi del cap de llista. Sílvia Colom pren el relleu d’Oscar Tena i augmenta la diferència amb els rivals. Després que el passat 11 de febrer els dos regidors popular presentaren la seua dimissió al plenari municipal pel desacord amb la política de la direcció del partit en l’àmbit nacional, i provincial, el partit havia de presentar llista per al 26M amb “paracaigudistes” i “cuneros”, tal i com es denominen popularment als candidats amb gens o poca relació amb el poble. Amb 874 vots (el 67,70% dels electors), Colom es fa amb 8 regidors, front als 2 de Compromís i només 1 del PP.

Un cas semblant és el de Morella, on el Partit Popular havia anat perden força progressivament a l’oposició municipal fins a deixar en els darrers mesos als plenaris només la presència d’una regidora, Noelia Garcia. En aquest cas, el PP presentava com a cap de llista a Jesús Lecha, descendent d’Ortells; però per primera vegada en la recent democràcia, han competit 4 partits, tres d’ells amb candidats no locals, el que també ha passat factura als que així ho han fet. Els electors s’han decantat, en un 72,40% pel PSPV de Rhamsés Ripolles, que té 9 regidors front als 2 del PP. Compromís i Ciudadanos no han aconseguit entrar al consistori. D’aquesta manera, el PSPV tindrà la majoria més ampla de la història.

Les candidadures independents guanyen als pobles on se’n presenten

Els socialistes passen a
l’oposició a Cinctorres

Una de les principals incògnites de la nit electoral la presentava Cinctorres. La irrupció de l’Agrupació de Cinctorres deixava un panorama incert que es va resoldre poc després de les nou de la nit, quan l’escrutini deixava 154 vots (52,03%) per a la formació liderada per Mireia Mestre Membrado front als 135 (45,61%)del PSPV de Toni Ripollés. D’aquesta manera, l’agrupació d’electors té 4 regidors al consistori front als 3 del PSPV, que passa a l’oposició després de dècades. Anecdòtic és un únic vot per al PP.

Altres localitats on l’alcaldia ha passat a partits locals que fugen de les grans sigles han sigut Herbers, amb l’Associació d’Electors d’Herbers que es fa amb els 3 regidors; La Mata, on l’agrupació d’electors La Mata Parlem (LMP) obté 4 regidors front a 1 del PSOE; Todolella, on la Unió per Todolella (UPT) de Javier Querol obté 3 regidors i el PSPV passa a l’oposició amb 2 regidors o el cas de Villores, on Viu Villores (VV), amb el 78,13% dels vots obté 2 regidors front a un únic regidor socialista.

Altres casos a destacar són el d’Ares del Maestrat, on el PSOE obté el 56,93% dels vots, Castell de Cabres, on passarà a governar el PSPV de Maria José Tena o l’ampla majoria de Santiago Pérez a Forcall, on el PSPV obté el 82,48% dels vots.

El PP guanya 5 alcaldies a la comarca dels Ports

A Palanques, Portell, Sorita, Palanques, Castellfort o La Pobla de Benifassà guanya el Partit Popular mentre a Vallibona revalida el PSPV.

Directe