Morella acull la primera jornada com a Capital de la muntanya espanyola 2019

Morella lidera les activitats i debats sobre les zones rurals amb aquest projecte d'esMontañas

Morella acull la primera jornada com a Capital de la muntanya espanyola 2019

Morella acull avui la jornada sobre Patrimoni cultural emocions i paisatge de muntanya com a elements de desenvolupament i articulació territorial com a la primera activitat de la Capital de la muntanya espanyola 2019. D’aquesta manera, la Sala del Justícia alberga diferents xerrades i ponències durant tot el dia per a tractar diferents temes i problemàtiques relacionades amb les zones rurals i de muntanya com és la despoblació.

Aquest és un projecte impulsat per l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, esMontañas, amb el suport, entre altres, per la Generalitat Valenciana, l’Associació Valenciana de Municipis de Forestals i la Universitat Jaume I. D’aquesta manera, la sala s’ha emplenat d’alumnat universitari i altres persones interessades, la qual cosa l’ha convertit en una jornada molt participativa.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “la jornada ha sigut un èxit de participació i molta gent s’ha apropat a les ponències i xerrades”. A més, ha comentat que “aquesta és la primera activitat de moltes que tindran lloc a la ciutat durant aquest any que som la Capital de la muntanya espanyola”. Rhamsés ha afegit que “el gruix de les activitats es realitzarà durant la tardor quan es tractaran temes ciutat-ruralitat, nous usos del territori o conexement científic”. També ha dit que “en este moment cal evidenciar que el paper de les administracions és millorable i cal traslladar propostes i tindre un paper actiu del món rural davant de les noves eleccions per a revertir la situació i la desigualtat”.

D’altra banda, el President de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, Francisco Boya, ha explicat que “es tracta d’unes jornades molt participatives per a conéixer la situació de les zones rurals i de muntanya, així com veure les diferents solucions i recursos que tenim per a frenar un dels principals problemes que tenim com és la despoblació”. També ha remarcat que “necessitem un canvi de relat i potenciar les oportunitats que tenim per a viure amb dignitat al món rural”.

Pròxima jornada al juny amb el paper de la dona com a protagonista

La pròxima activitat a Morella com a Capital de muntanya serà la II edició de l’Escola de Tardor els dies 6, 7 i 8 de juny. Aquesta té com a títol Economia verda i les noves ruralitats amb enfocament de gènere. Així, es pretén tractar el factor de la desigualtat social, laboral, econòmica i cultural que pateixen les dones en les zones rurals, de manera que participaran dones expertes per a parlar de sostenibilitat, economia verda i feminisme rural en la qual s’espera que participen més de 100 persones.

Directe