Pilar Vidal visita l’Abric de pintures rupestres del Mas de Barberà

La intenció de la directora del Parc Cultural Valltorta-Gasulla és establir un calendari de visites guiades en proves

La directora del Parc Cultural Valltorta-Gasulla, Pilar Vidal Monferrer, ha visitat les pintures llevantines de Portell, Forcall i Palanques per poder fer una valoració. Les del Cingle de Palanques pertanyen al període Neolític. Tenen una antiguitat de més de 5000 anys. Estan formades per més de 30 figures compostes per diversos grups de caçadors i animals salvatges i van ser descobertes per els investigadors Vicente Forcada i Antonio Hornero en 1988

El descobriment de les pintures de Portell es deu a dos veïns de la localitat. En 2004 es confirmava la seva importància, pintures amb més de 7.000 anys d’antiguitat en el denominat Abric del Mas de la Rambla o Nàssio. 29 motius prehistòrics, alguns d’ells “molt singulars”.

En el cas del Forcall, les pintures es troben a l’abric del Mas de Barberà. Pilar Vidal explica la intenció de la visita. “Des de la direcció territorial de Cultura se vol posar en marxa el pla de posada en valor de l’art rupestre de les comarques de Castelló. És una idea de poder obrir de manera puntual els diversos abrics visitables de totes les comarques. Nosaltres estem fent una volta de reconeixement, una volta de com està el camí, com és l’abric, conèixer els contactes, el territori i fer una mica de valoració per a després muntar una espècie de planning que la idea és que al mes de maig fem un calendari que ixca a l’estiu on la gent puga consultar les diverses visites que hi haurà.”, apunta Vidal.

Les visites guiades es proposen des del Museu de La Valltorta. “Anem a fer una prova pilot a partir de la segona quinzena de març, que publicarem un calendari mensual, i programarem una eixida en cada lloc, perquè ara la prova pilot l’estem fent en el municipi amb els tècnics, però clar, ha de tindre gent, perquè hi ha coses que la gent veu que tu no veus, i faríem la primera prova pilot amb persones. Vull dir oberta al públic, per entendre’ns”.

Segons la directora, aquestes visites pilot estan previstes per al mes d’abril, tot i que l’estat de les pintures no és el millor. “Evidentment, estan un poc en mal estat. A partir del calc podem intuir o interpretar les figures. Veiem arquers, té un estil paregut a l’art que hi ha a Morella La Vella. Són arquers molt estilitzats i també podem veure un art d’un estil més tardà”.

Pilar Vidal assegura que es tracta d’art llevantí. “És art llevantí, l’art llevantí sabeu tots que sempre són escenes, hi ha figura humana, és monocroma i sempre estan en abrics. Per tant, estes condicions que són les que normalment compleix l’art rupestre llevantí, sí que les compleix”.

Hi ha similituds, però també hi ha certes diferències entre alguns punts. “Si nosaltres estudiem tots els abrics al llarg del Parc Cultural, sí que els animals tenen una representació bastant realista, amb molt de detall, però sí que trobem diverses formes de representació dels arquers: més estilitzats, amb més cos, més menudets. Per tant, podríem trobar coses semblants en altres llocs”.

Pel que fa al possible impacte en relació al turisme, Vidal confessa que s’estan obrint sinergies. “Hem de pensar, en primer lloc, en els habitants del municipi, que han de conèixer el seu patrimoni i estimar-lo i saber que tenen això. En segon lloc, entendre que totes aquestes visites en abrics rupestres són un turisme sostenible”.

Pilar assegura que aquestes activitats tindrien un públic mesurat. “La primera cosa que hem de pensar és que hem de mesurar el turisme en números qualitatius, no quantitatius”.

Les iniciatives privades, com per exemple els comerços o serveis, són necessàries per a dur a terme un projecte turístic com aquest.”Tu tens el recurs turístic, però has de d’aconseguir que siga un bon producte turístic amb una bona gastronomia, un bon allotjament i altres bones ofertes complementàries. Si no, l’Administració està fent una bona tasca, però que es queda a meitat camí”.

Pilar afirma que el primer pas i el més necessari és posar en valor el nostre patrimoni. “Jo crec que lo primer que cal pensar és que és un valor que té el territori, que cal preservar i que és molt antic, que està dins de la línia de l’art rupestre patrimoni de la humanitat i que realment cal fer eixa estima d’algo propi que es té”, conclou Vidal.

Directe