Morella entrega la Creu de Santa Llúcia a l’Aplec i a l’AECC-Morella

La màxima distinció de la ciutat s'ha lliurat durant l’acte cívic de Sant Julià

L’ajuntament de Morella ha entregat les Creus de Santa Llúcia 2019 en l’acte cívic celebrat a la Sala del Justícia. L’Aplec dels Ports i la delegació de Morella de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) són els guardonats d’aquest any pel servei i enriquiment que presten en aquesta zona. Cal recordar que l’Aplec dels Ports va complir 40 anys en l’edició del 2018 a Vilafranca i l’AECC-Morella compleix 30 anys aquest 2019. Com cada any, l’esdeveniment ha comptat amb les autoritats i la sala plena de gent.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquestes distincions serveixen per a reconéixer el treball i esforç de persones i col·lectius amb la ciutat de Morella, la qual cosa ens fa més grans com a poble”. A més, el primer edil ha afegit que “tant l’Aplec dels Ports com l’AECC mereixen rebre la màxima distinció de Morella pel seu treball i dedicació durant tants anys en la comarca”. Finalment, ha volgut “convidar a tots i totes a vindre a l’acte cívic d’entrega de les Creus el diumenge per reconéixer i donar suport al compromís dels guardonats”.

L’Aplec dels Ports va complir 40 anys en l’edició del 2018 a Vilafranca. A l’estiu de 1977 uns quants joves de la comarca es reunien a Cinctorres donant pas, l’any següent, a la primera edició a la Todolella. L’any 1978 molta gent no sabia ni que era la paraula aplec ni tampoc que eren Els Ports. Eren moments de canvis, d’il·lusió, de reptes, de llibertat. La joventut portenca, d’aquell moment, prenia impuls per conquerir el futur, una terra que estimava, que necessitava creure amb ella mateixa, unir-se i reivindicar el que es mereixia.

Després de quaranta anys, parlar de la trajectòria de l’Aplec dels Ports és parlar d’un fet excepcional a la nostra comarca i també al País Valencià. La manera com ha arrelat als nostres pobles i com ha perdurat durant tant de temps té molt a veure amb la seua peculiar organització, de poble en poble, i de la qual participen, de manera altruista, tots els habitants de la població amfitriona, des dels més joves fins a la gent gran.

L’Aplec té una especial importància com a trobada cívica, un reflex en la societat dels pobles dels Ports, dels masos, les associacions, les escoles, les empreses, institucions i sobretot, la gent, les persones dels Ports de totes les edats i condicions. L’Aplec és un dels projectes que més enforteix la comarca. L’objectiu ha sigut, i és, crear lligams entre totes les persones i pobles, unir forces per tal de reivindicar el fet de poder viure dignament en este territori que compartim i gràcies a ell s’han visibilitat problemes i necessitats, en serveis i infraestructures; molta gent ha descobert els meravellosos pobles i paisatges i també ha suposat una posada en valor de la nostra cultura, artesania, tradicions o gastronomia.

Morella ha viscut l’organització de l’Aplec dels Ports en quatre ocasions, els anys 1985, 1995, 2005 i 2013, la qual cosa suposa compromís amb un projecte i sobretot mobilització de veïns i veïnes, col·laboració intergeneracional. El fet d’aconseguir més de 400 voluntaris, en diverses edicions, és una mostra evident del que suposa i de l’estima que té.

L’Aplec dels Ports ha sigut reconegut. Gràcies a la seua important i llarga trajectòria, així com pels seus valors democràtics i aportació a la defensa de la llengua i la cultura valencianes ha rebut, entre altres, els premis Willy Brandt, Vicent Ventura, Fundació Huguet, Col·lectiu Ovidi Montllor i Tresdeu.

D’altra banda, l’any 1953, José Biosca va fundar l’Associació Espanyola Contra el Càncer, per ajudar les persones i lluitar contra aquesta malaltia des de tots els fronts. Ací a Morella, tal com consta en la documentació del cronista de la ciutat, Serafín Gamundí, l’any 1989, ara fa 30 anys, ‘es constitueix la Delegació d’esta benèfica associació per portar endavant col·lectes i altres activitats, amb l’objectiu de recaptar fons, sent la delegada de la seua fundació Dª Mercedes Ortí Mestre. Els seus fins i serveis més rellevants que presta l’entitat són els següents: Revisió anual de ginecologia i mamografia, diagnòstic precoç de càncer de pròstata a les persones que ho sol·liciten, per al que hi ha un conveni amb al seguretat social per prestar estos serveis de forma gratuïta. També ajudes per als malalts que ho sol·liciten’.

Per tant, des de fa 30 anys, l’associació espanyola contra el càncer, mitjançant la seua delegació a Morella, sempre ha tingut un paper actiu en la conscienciació, prevenció i recaptació de fons per combatre esta malaltia i donar suport als malalts i familiars. La seua primera delegada o presidenta va ser Mercedes Ortí Mestre fins ben entrada la dècada del 2000. Després, durant uns anys, es va assumir la coordinació de l’entitat des de la regidoria de Benestar Social, amb Malú Blasco al capdavant. Posteriorment, va ser president Alberto Garcia Salvador i en l’actualitat ho és, des de 2015, Jose Mª Marcobal Ripollés.

Anualment l’entitat desenvolupa diverses activitats entre les quals destaquen xerrades informatives, la col·lecta del 15 d’agost o la seua participació en la Fira de Morella amb espai propi. També cal destacar la col·laboració d’altres entitats de la ciutat amb aquesta, com ha sigut el cas de la Rondalla, grups de teatre, la universitat de majors i ha organitzat múltiples activitats amb el mateix fi, donant suport a AECC-Morella.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer, i amb ella els morellans i morellanes implicats activament en aquesta, són tot un referent. La ciutat de Morella se sent orgullosa del seu esforç i treball.

Directe