Morella concedeix la Creu de Santa Llúcia 2018 a Salvador Ortí i als Gaiteros

El ple extraordinari d’avui ha aprovat la concessió de les Creus de Santa Llúcia, la màxima distinció de la ciutat de Morella

Salva Ortí, en una imatge d'arxiu

L’ajuntament de Morella ha celebrat avui un ple extraordinari per aprovar la concessió de les creus de Santa Llúcia 2018, la màxima distinció de la ciutat. Salvador Ortí, ‘Salva’, i els Gaiteros de Morella són els guardonats d’aquest any pel seu treball i compromís amb la ciutat. Les Creus s’entregaran en l’acte cívic el dia 7 de gener, dia de Sant Julià, patró de Morella.

L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquestes distincions serveixen per a reconéixer el treball i esforç de persones i col·lectius amb la ciutat de Morella, la qual cosa ens fa més grans com a poble”. A més, el primer edil ha afegit que “tan Salva com els Gaiteros mereixen les Creus de Santa Llúcia pel seu treball i dedicació de forma desinteressada a Morella”. Finalment, Rhamsés ha volgut “convidar a tots i totes a vindre a l’acte cívic d’entrega de les Creus el diumenge per reconéixer i donar suport al compromís dels guardonats”.

Salvador Ortí

Salvador Ortí Aguilar, ‘Salva’, va nàixer a Castelló un 24 de febrer de 1952. Fill de Maria i Leovigildo. Va estudiar, des de 1959 al 64, als pares escolapis, i en acabar va fer Magisteri. Salva es va examinar a l’Escola Normal de Castelló on va obtindre el títol de Magisteri. El seu primer lloc de treball, el primer destí, va ser al poble veí de La Mata. El curs 1977-78 va vindre definitivament a Morella i per tant aquest passat any va complir ací 40 anys com mestre.

Salvador Ortí, l’any 1988, al plató de Telemorella

Però, igual que altres morellans, la seua faena no es queda en les quatre parets de l’institut. Salva ha col·laborat i col·labora en infinitat d’associacions i organismes. Aquest any que acabem d’entrar és l’any del 54 Sexenni. Salva, juntament amb la seua colla d’amics, des de l’any 1970 es fa càrrec de part de l’organització d’aquest. És una faena molt important i que pocs volen i saben fer. Una faena diària, constant i de compromís perquè tots els retaules, i processons amb les danses, autoritats i invitats estiguen al seu lloc i tot funcione a la perfecció. Igualment, des de fa més de 40 anys, està “embolicat” i és un element clau, en una de les festes més boniques, emotives i entranyables de Morella: Els Reis Mags. Va començar pels anys 70 amb el seu amic i tants anys Rei Melcior Miguel Sangüesa, i encara al dia d’avui continua al davant d’aquesta organització.

Els Gaiteros de Morella

D’altra banda, no hi ha millor manera per assenyalar i iniciar un dia de festa que amb una bona diana tocada pels Gaiteros. Aquestos participen en el cicle festiu anual i sexennal i la seua música acompanya les principals processons i actes que se celebren a la ciutat. El gaitero és, per tant, una figura que ja trobem documentada des del segle XIV. El 16 de març de 1386, un protocol notarial donava fe de d’un contracte entre els jurats de la Vila i, el que segurament és el primer gaitero documentat. Moltes persones han continuat la tradició del gaitero fins als que coneixem avui en dia.

Els gaiteros, l’any 2012, durant el 53 Sexenni

La música no és sols la festa, són les nostres tradicions, les nostres arrels, una manera d’explicar com veiem el món. En les últimes dècades, amb gran satisfacció i alegria hem vist i escoltat la seua reviscolà. Molta joventut segueix la tradició del gaitero i l’escola de música, on s’aprén gaita i tabal, és tot un referent i garantia de la seua continuïtat. La figura del gaitero ens acompanyen pels carrers del poble en tots i cada un dels esdeveniments joiosos i festius més importants del cicle festiu anual i sexennal de Morella. Gaiteros de Morella, un magnífic col·lectiu que fa possible que la flama de la nostra música d’arrel estiga més viva que mai com a símbol més evident de la festa, de fer poble i del nostre compromís cap al futur.

Les Creus de Santa Llúcia són la màxima distinció de la ciutat de Morella. D’aquesta manera, Morella, i l’Ajuntament com a representació seua, agraeix aquelles persones i col·lectius que li presenten serveis o enriqueixen les diferents formes de l’activitat humana. En eixe sentit, l’article primer del Reglament d’honors i distincions de la ciutat de Morella reserva la creu de Santa Llúcia a persones o entitats que hagen contribuït amb el seu esforç i dedicació als èxits en el treball, la cultura o l’esport.

Al començament del Ple Extraordinari d’avui a Morella, l’alcalde ha tingut unes paraules de condolença per a la família i agraïment a al treball i col·laboració amb Morella de José Ferrer, el qual ens ha deixat avui. D’aquesta manera, s’ha destacat la seua implicació amb la ciutat amb el treball amb el Patronat de Turisme, l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, la Rondalla i les jotes.

Directe