Mira el resum del quart trimestre del 2021

Morella rebia la notificació de l'ajuda del 1.5% cultural necessària per a començar les obres de millora a l'edifici Colomer Zurita

El tercer trimestre de l’any ens ha portat els mesos més pareguts a l’antiga normalitat, però també l’arribada de la variant Òmicron que ha tornat a omplir la comarca dels Ports de casos de coronavirus.
Mentrestant, la vida ha continuat i el mes d’octubre ens ha portat bones notícies com L’èxit del morellà Àngel Membrado, que va guanyar en el campionat nacional d’espeleologia tres medalles d’or i dos de bronze. En cinc modalitats diferents, l’espeleòleg va aconseguir pujar al pòdium en totes elles i aconseguir un guardó de rellevància nacional després de mesos de preparació.

També hem vist la finalització de l’arc del nou pont de l’N-232. Aquesta era una de les estructures crítiques del projecte i ha calgut recórrer a mitjans especials per a finalitzar-la. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va destacar la importància d’aquesta obra per a connectar Aragó i Castelló i acabar amb l’aïllament que pateix la comarca dels Ports.

Els veïns de Todolella, fidels a la seua tradició, van trobar la forma per a no passar l’any sense Sant Antoni, ja que com ells diuen, «Si la Guerra Civil no va parar la festa, no la pararà la pandèmia» i van comptar amb tots els elements tradicionals d’aquesta celebració, incloent-hi un fred típic dels mesos de gener i febrer. Així, els joves del poble van tornar a representar la vida del Sant, van fer la volta pels carrers amb la Tentadora, les botargues i Sant Antoni nugat.

Octubre també ens va deixar l’inici de la campanya de vacunació de la grip, que es va solapar amb la dosi de reforç per a la COVID-19 a les residències i centres de majors.

Novembre ens deixava projectes per a instal·lacions d’energies renovables als Ports, amb la projecció de diversos parcs eòlics als termes de Morella, Todolella, la Mata, Olocau Forcall i Sorita. A més, dos nous parcs solars, situats a La Llàcua i als Llivis, també han sortit a informació pública. Encara no sabem com acabarà aquest tema, ja que moltes institucions, associacions i veïns a títol personal han presentat al·legacions als projectes.

Forcall donava un pas important per a tenir un nou centre de salut a la localitat, amb l’adquisició del darrer dels immobles necessaris per a la construcció del nou Centre de Salut i cedir els terrenys a la Generalitat Valenciana. Ja fa uns anys que el consistori plantejava a Sanitat la possibilitat de construir un nou centre a Forcall, qüestió que als darrers anys s’ha reactivat.

Al novembre les diferents associacions musicals dels Ports celebraven Santa Cecilia amb concerts i l’arribada de nous músics a les formacions. A Cinctorres, Vilafranca i Morella es van celebrar concerts en honor a la patrona dels músics.

A Morella els membres de la Rondalla, els Gaiteros i l’associació musical Mestre Candel van fer sonar els instrument tant als carrers del poble, com als escenaris. Fins i tot, la banda es va desplaçar fins La Mata per replegar un nou músic.

A Vilafranca, la banda i la Rondalla també van oferir el seu art als veïns. I a Cinctorres no va haver-hi concert, però sí que es van replegar músics de cara a l’actuació nadalenca.

A Benassal per fi han inaugurat el nou parc de bombers, estructura que consta amb 2500 metres quadrats, dels quals 908 estan construïts i 383 corresponen a cotxeres. Aquesta aposta de la Diputació, que ja va començar en l’anterior legislatura, millora el servei tant a la localitat de l’Alt Maestrat com a les veïnes amb els 14 bombers voluntaris existents a Benassal, als quals es sumaran 11 més a principis del 2022 per a fer un total de 25. El de Benassal és un dels cinc parcs de bombers voluntaris amb els quals compta la Diputació de Castelló, situats a Onda, Morella, Llucena i Atzeneta.

Novembre ens deixava, i amb ell se’n anava també un fred inusual per al moment de l’estació. En arribar desembre, Morella rebia una important distinció, sent reconeguda com una de les Best Tourism Villages de l’Organització Mundial del Turisme. Aquest premi, de nova creació, reconeix a les poblacions per la seua tasca al fomentar el turisme com un dels motors de desenvolupament rural, un compromís amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. De la capital dels Ports s’ha destacat el seu compromís amb l’herència cultural i la seua aposta pel turisme com a motor de desenvolupament.

A Vallibona van estrenar un dels 135 caixers automàtics en municipis en risc de despoblació de la comunitat. L’actuació compta amb una inversió de 7.830.000 euros a escala autonòmica i permetrà als veïns fer una tasca tan bàsica com és treure diners, però també als visitants, molt importants per l’economia local. Aquest ha sigut un gran avanç, ja que és un servei que mai s’havia tingut al poble.

Abans el Nadal cada cop més a prop, Morella va viure la tradicional encesa de les llums en una jornada festiva i animada pel ritme de la perkutada. Tot i que no es va poder fer el sopar als porxes com s’havia fet en els darrers anys, la cercavila va funcionar des de Sant Miquel fins a la plaça Colón. Durant tot el recorregut la música va acompanyar a la gent mentre circulaven pels carrers amb molts de xiquets i els treballadors de l’Ajuntament encenien tram per tram les llums. A més, com a novetat d’aquest any, a més dels carrers comercials, també s’han il·luminat altres zones com la costa de Sant Joan des de Cinc Cantons fins a la porta de sant Mateu.

A Portell, Els veïns han tornat a celebrar les festes en honor a la Mare de Déu de l’Esperança després de perdre l’edició de l’any passat a causa de la COVID-19. Així, complint les mesures de seguretat vigents, s’han pogut tornar a escoltar els populars «Dichos».

Abans de Nadal, Morella rebia la notificació de l’ajuda del 1.5% cultural necessària per a començar les obres de millora a l’edifici Colomer Zurita, un dels projectes més importants a la ciutat. Aquesta primera actuació permetrà instal·lar a les associacions musicals en nous espais dins de l’edifici.

Per altra part, la pujada de la incidència acumulada a causa de la variant Òmicron ha portat als municipis dels Ports a cancel·lar actes culturals i festius. El nombre de positius ha pujat a moltes localitats de la comarca en aquestes dates i ha obligat a prendre aquestes mesures. Les activitats que s’han pogut mantenir s’han portat a terme amb modificacions atenent a criteris d’aforament per a mantenir les distàncies de seguretat. Aquesta pujada dels casos de coronavirus també ha afectat l’hostaleria, que tot i no patir restriccions d’horaris, si ha vist implantat el passaport COVID, el que no ha impedit un gran nombre de cancel·lacions per a les celebracions de Cap d’Any.

Directe