Mor per primera vegada a Espanya un trencalòs colpejat per un aerogenerador

Tècnics de la Fundació per a la Conservació del Trencalòs el troben entre Forcall i Todolella

Mor per primera vegada a Espanya un trencalòs colpejat per un aerogenerador

Tècnics de la Fundació per a la Conservació del Trencalòs (FCQ) i agents de protecció de la naturalesa del Govern d’Aragó han trobat el cadàver mutilat de la trencalòs Masia sota les aspes d’un dels aerogeneradors del complex eòlic recardes, situat a Castelló. En concret, el cos va aparéixer en el municipi turolense de Luco de Bordó a tan sols 15 metres de la muga amb Castelló i a 40 metres de l’aerogenerador. Segons consta oficialment, els gestors d’aquestes instal·lacions són les empreses Renomar i Acciona, responsables de la gestió i manteniment d’aquesta explotació eòlica.

A primera hora d’aquest dilluns l’equip forense del Centre de Recuperació de Fauna silvestre del Govern d’Aragó confirmava la mort de Masia per politraumatismes severs.

La balisa satel·litària que portava l’exemplar, que era monitorada diàriament per la FCQ, va alertar d’una anomalia d’activitat que va fer sospitar que Masia havia patit un accident. Quan els professionals es van personar en el lloc, només van poder confirmar la mort de la trencalòs, que presentava signes evidents d’impacte.

És la primera vegada a Espanya que un trencalòs mor colpejat per un aerogenerador. Segons la FCQ, la mort de Masia evidencia “l’impacte mortal que els complexos eòlics mal concebuts tenen sobre la biodiversitat espanyola”. L’entitat, que dirigeix el projecte europeu LIFE, ja prepara la denúncia dels fets davant la Fiscalia de Medi Ambient de Terol. Segons Gerardo Báguena, director del projecte de reintroducció,“mentre les empreses inverteixen ingents quantitats de diners en grans campanyes d’autopromoció per a convéncer a la societat de la sostenibilitat del procés de producció d’energia eòlica, els fets demostren que la realitat és una altra: la de la mort diària de centenars d’animals a Espanya, morts que succeeixen de manera anònima i que només són evidenciades quan es disposa de balises amb tecnologia satel·litària com les empleades en el seguiment d’espècies amenaces”.

El trencalòs, extingit en gran part d’Europa, figura com “en perill d’extinció” en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades d’Espanya. La FCQ, en col·laboració amb les comunitats autònomes i el MITERD, a través dels programes LIFE de la UE, treballa en la seua recuperació en els Pics d’Europa, la serra de Gredos i la serra del Maestrazgo. A la tardor de 2023 es van veure obligats a suspendre el projecte de reintroducció a la comarca turolense després de constatar i documentar que el desplegament eòlic en marxa envaïa zones amb alta densitat de grans aus planeadoras, com els voltors lleonats, les àguiles reals i les àguiles cuabarrades, transformant un hàbitat de muntanya de gran qualitat en un espai incompatible amb la supervivència de grans rapinyaires. La suspensió del projecte a Terol també afecta a una important bateria d’accions socials dirigides a la promoció de la ramaderia d’oví de muntanya amb la raça ojinegra, a través de la marca de garantia nacional probiodiversitat, que pretenia potenciar la venda diferenciada de la producció, creant juntament amb els ramaders i cooperatives locals un nou model de mercat.

Masia havia sigut alliberada en el Maestrazgo al juliol de 2022 al costat del mascle Sabí. Només quatre mesos després, Sabí va morir electrocutat en una línia elèctrica. Amb la mort, hui, de Masia, desapareix l’últim trencalòs que sobrevolava els cels de Terol. Segons Báguena, “l’actual desplegament eòlic a Espanya en àrees de gran valor ecològic, sense les pertinents mesures tecnològiques que redueixen la mortalitat de les aus, posa en risc els esforços invertits per institucions europees i nacionals, centres d’investigació i oenegés en el propòsit de recuperar espècies amenaçades. Fets com els que hui denunciem avorten desenes d’anys d’esforç, compromís i seguiment en la recuperació i protecció de la biodiversitat espanyola”.

Directe