“Pel juny, la pluja de lluny en lluny”

El dissabte podrien haver-hi pluges localment fortes amb granís i que comportaran una baixada de temperatures a partir de diumenge

Una fulla seca més pròpia de la tardor que de la primavera, a la piscina menuda de Morella, encara buida

Jornades d’intens calor a la comarca dels Ports en aquesta primera setmana del mes de juny. Calor que ja està sent catalogada com a canicular, és a dir, pròpia de la Canícula, època de l’any amb més calor i que es centra a l’estiu concretament entre els dies 15 de juliol i 15 d’agost.

Encara no estem a l’estiu astronòmic que entrarà el dijous 20 de juny però si a l’estiu meteorològic ja que el mes de juny es considerat com a un mes estival. Als darrers dies el comportament de les temperatures ha estat prou estival ja que les màximes han estat al voltant dels 25 graus a moltes zones de la comarca i pujant fins als 30 a municipis de la riera del Bergantes com és el cas de Sorita i temperatures mínimes molt elevades i que s’han situat entre els 15 i 20 graus a la majoria de les zones de la comarca dels Ports, també a pobles situats a més alçada com és el cas de Castellfort, Vilafranca i Olocau del Rei. Sembla que el punt àlgid de l’onada de calor es concentrarà en les jornades de divendres sobretot i dissabte i a partir de diumenge la tendència és de que baixen les temperatures. Pareix fins i tot que per als propers dies de la setmana pròxima podria comptar-se amb ambient ennuvolat i pluges a la comarca dels Ports.

Continuem amb un gran dèficit hídric a la zona i que comptava amb una millora relativa però pel moment molt insuficient amb els episodis de precipitacions viscuts a les darreres setmanes.
I és que juny no és mai un mes de grans precipitacions però esperem que les pluges que s’anuncien alguns mòdels meteorològics arriben per fi a un territori que ho necessita més que mai.

La previsió
de Lorenzo Boix

INESTABILITAT I FRESCA. Aquesta serà la tònica després de les primeres calors d’estiu que hem tingut. Encetarem cap de setmana amb mínimes entre els 14-18 graus el dissabte, en una jornada amb calor la primera part del dia, en la que les màximes podran rondar els 24-28º i una segona part en què els núvols aniran a més, i en la que acabarà formant-se una línia de tronades que afectarà la majoria de les poblacions de la nostra zona, amb pluges localment fortes i que podran anar acompanyades de granís o pedra, al costat d’una baixada de temperatures la nit i matinada de diumenge, amb mínimes entre els 10-14º, un poc de vent de Mestral que accentuarà eixa sensació de fresca. Ruixats i tronades que poden tindre continuïtat la matinada de diumenge, encara que en no tanta extensió ni virulència, i també durant el dia, en una jornada en què les màximes rondaran els 16-20 graus i tindrem ambient humit, núvol i fresc, amb eixos ruixats i tronades que no seran tan extensos com el dia anterior, però allí on apareguen poden ser de certa entitat.

Iniciarem setmana amb unes temperatures mínimes semblants i màximes un poc més altes, en tindre alguna cosa més de sol de matí. De nou jornada amb sol de matí, però ràpid creixement de nuvolades, amb ruixats i tronades que poden afectar molts punts, i ser localment forts. Alguns mapes donen una tongada de pluges que podrien ser importants entre dilluns i dimecres, i altres només inestabilitat de vesprada, amb tronades que podrien ser generals i fortes. En qualsevol cas, pareix que almenys fins dijous, parlaríem d’ambient fresc per a l’època, amb probabilitat de ruixats i tronades que, dia sí dia també, aniran regant els nostres termes. Esperem que així sigue, i puguem afrontar l’estiu amb un poc més d’optimisme en aquest aspecte.

Directe