Castellfort celebra Santa Quitèria amb 800 primes

Dissabte es pastava l'antic forn i es repartia l'endemà a tots els assistents

Castellfort celebra Santa Quitèria amb 800 primes

El dissabte 26 veïns i veïnes que han acudit voluntaris, han elaborat “la prima” en l’antic forn del poble, que d’aquesta manera ha recuperat part de les seues funcions. “Tot i que Santa Quitèria és el 22 de maig, ací se celebra el primer diumenge posterior a eixa data, baixant fins a l’ermitori”, explica el seu alcalde, Juan Manuel Segura.

La pasta de la prima ha sigut elaborada en el forn de la localitat. Els voluntaris i la corporació local s’ha encarregat de pastar-la, tallar les porcions necessàries per a cada prima i, posteriorment, decorar-la. Se n’han fet “entre 700 i 800 primes”, afirma l’edil.

La decoració és un dels elements més singulars d’aquestes primes. No hi ha dos iguals.

Per a la decoració s’empren uns motles metàl·lics de diverses formes. “Cada prima té un dibuix diferent”, destaca Juan Manuel, sent “un treball del conjunt de tot el poble”.

Cadascun dels voluntaris prepara una decoració segons el seu gust i a continuació les “primes” van al forn. Una vegada cuites es reserven per al diumenge.

En la jornada del diumenge s’ha celebrat una missa en l’ermita de Mare de Déu de la Font. A continuació la singular pasta, emmagatzemada en grans canastres, ha sigut repartida pels membres de la corporació municipal a tots els assistents.

Directe