“Netejar” l’aigua té premi a Benassal

El col·legi Alcalde Fabregat obté la ‘plata’ en el certamen Up! STEAM pel seu projecte de reutilització de recursos hídrics

El col·legi Alcalde Fabregat de Benassal va rebre ahir a València el segon premi del concurs Up! STEAM, en categoria Coders Júniors, pel seu projecte d’un simulador de reutilització de l’aigua domèstica. Fins a 18 estudiants de cinqué i sisé curs de Primària han treballat en aquesta iniciativa per la qual han rebut la felicitació de l’Ajuntament de Benassal.

En concret, es tracta de 10 alumnes i huit alumnes els que han format part del projecte ‘Una segona oportunitat’ elaborat mitjançant la plataforma virtual Scratch.

Alumnat i docents han establit les bases d’un simulador de neteja de les aigües grises de les cases amb l’objectiu de reutilitzar-les en qualsevol tipus de situació diària, especialment en el regadiu de camps de cultiu o el manteniment de jardins. Els estudiants han conegut de primera mà les dificultats que travessa el camp degut a la sequera i han ideat aquesta iniciativa que té com a objectiu “maximitzar l’ús de l’aigua en les llars”.

Per a això han programat una hipotètica maquinària de reciclatge després de calcular els consums de vàters, dutxes i electrodomèstics i introduir les variables de recuperació i pèrdua del líquid durant el procés de “neteja”. Aquest estudi previ dels hàbits en l’àmbit domèstic ha conformat el simulador que ha valgut el segon premi a l’alumnat de l’Alcalde Fabregat de Benassal en aquest concurs que té com a objectiu “inspirar als xiquets i xiquetes en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques”.

La seua proposta passa per “netejar” l’aigua de les llars per a reutilitzar-la per a activitats en les quals no és necessari que siga potable, com la conservació de jardins i cultius. “És essencial trobar solucions innovadores i sostenibles per a garantir l’accés a l’aigua i el seu ús eficient”, assenyala el projecte.

De fet, la pràctica d’aquest certamen que ha reunit 344 projectes ha ensenyat a l’alumnat que el planeta Terra disposa de la mateixa quantitat d’aigua que fa 2.000 anys, però l’increment de la població, el canvi climàtic i la contaminació han minvat els recursos naturals fins al punt que el consum d’aigua és una preocupació universal.

Directe