La pluja arriba tard pels sembrats, no ompli pous, però és molt bona per a pastures i basses

No a tots els llocs de la comarca ha caigut en la mateixa intensitat i Castellfort, Portell, Vilafranca o Ares no n'han estat tant beneficiats

Aquest matí Morella s'ha despertat amb boira

Un front d’inestabilitat ha passat aquest cap de setmana per al nostra comarca descarregant amb força en algunes zones, mentre, com sol passar part de la comarca no s’ha enterat massa de les precipitacions. Segons apunten des del Servei oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) de la Comunitat Valenciana, “el final de la primavera i l’estiu és l’època més favorable a les tempestes que es generen a l’interior i es dissipen en acostar-se a la costa. El calfament diürn, la convergència de vents i la presència d’aire fred fan evolucionar els núvols i disparar les tempestes”.

En aquest cas li ha tocat a la part més al nord del nostre territori, sent l’estació de Sorita la que ha tingut un recull més important.  Entre dissabte i diumenge ha recollit quasi 90 litres/metre2, la major part, quasi 78, el diumenge. En el que portavem de maig sols s’havien recollit tres litres ací, i en la suma del que portem d’any, fins este cap de setmana passava poc del centenar, ara quasi dobla aquesta xifra. 

En esta part de la comarca, com a tot arreu, la seca s’ha deixat notar. De fet en estos moments bona part dels pobles de la riera del Bergantes, fins i tot Villores i Ortells, s’abasteixen de l’aigua del pou de Sorita.

La porta a la Tinença, també ha rebut una bona recarrega aquest cap de setmana. Bona per a les pastures, i per a alimentar un poc les basses que ja estaven al límit de la seva capacitat en zones com Herbeset, però encara farà falta altres temporals com aquest per a que arribe l’aigua un poc més fondo i pugue servir també per a recarregar fonts i pous.

A Herbers aquest diumenge es recollien quasi 50 litres, i el dissabte poc menys d’una dotzena.

Una part del terme de Morella també s’ha vist beneficiat d’aquestes pluges de maig, però no tot. A l’estació meteorològica del poble el diumenge es recollien 43 litres, i el dissabte 17’2. Eren les primeres pluges que arribaven a esta zona en el que portaven de mes, però és que en tot l’any encara no havíem aplegat al centenar de litres/m2.

Segons apunten des de l’AEMET, eixos “43,8 l/m² acumulats ahir a Morella” és “la major quantitat de precipitació en 24 hores en quasi un any, des de l’11 de juny de 2023, quan se’n van acumular 49,2 l/m2”.

Les costes han tornat a cantar aquest cap de setmana, i eixes catarates que formen els punts on s’acumula l’aigua de vàrios carrers han tornat a eixir. El poble s’ha netejat, i el monte de més a la vora ho ha agraït.

Però tampoc este front ha arribat per igual a tot el terme. L’estació de la Fàbrica Giner ha sumat entre dissabte i diumenge, algo més de 50 litres, però la del mas d’Agustino, sols ha marcat una vintena, la major part de les tronades d’ahir.
 

Les tempestes en aquesta ocasió han beneficiat més esta zona de la comarca. Els termes de Castellfort, Portell, Vilafranca, Ares, o a la comarca de l’Alt Maestrat, no han estat tant beneficiats de les tronades del diumenge de pentecosta.

Pel que fa a la previsió, des de l’AEMET Comunitat Valenciana preveuen per avui i demà un “panorama similar”, amb “probables ruixats i tempestes ocasionals a la vesprada en el terç nord que poden ser localment forts i amb tempesta, sobretot a l’interior de Castelló, on hi ha avís activat per tempestes”.
 

Directe