Queden 100 dies per a començar el 55 Sexenni

Els carrers enceten la recta final del treball del paper i les danses ja comencen a donar els primers passos per a tindre-ho tot amanit per al 17 d'agost

Queden 100 dies per a començar el 55 Sexenni

Catorze setmanes resten per començar el novenari sexennal. Cent dies per acabar de preparar els ornaments dels carrers, per tenir ben assajat el ball de les danses i cosit el programa de cadascun dels dies del Sexenni que a hores d’ara sols està embastat.

Els gremis van començar prompte la seua tasca, i tenen la feina prou avançada. Les danses, els quadres o emblemes que els pertoque a cadascun d’ells està ja preparant-se. Les danses, per a les que enguany no hi ha hagut cap problema per trobar joves o xiquets/es que les conformen, ja han començat els assajos. Les heroïnes bíbliques porten prou avançat el seu vestit, i al carro triomfant no li faltaran xiquets per representar les virtuts teologals i els títols de Morella. Tampoc les colònies han descuidat el temps per a fer acapte de socis i preparar la seua participació en el 55 Sexenni.

El treball dels carrers va segons barris. Alguns ja han acabat, altres miren el calendari amb un ull i en l’altre a la feina que els queda. Uns quants s’han ressentit de la falta de gent al seu veïnat, i han decidit simplificar el motiu en el qual adornaran la seua part del poble.

L’anda estrenarà nou
sistema d’il·luminació

Des de l’administració de Vallivana s’està netejant la peanya amb la que la marededéu de Vallivana arribarà a l’església el dia de “l’entrà” i eixirà l’endemà durant la Processó General i el dia següent pel Rosari. Aquesta anda només es fa servir tres dies cada sis anys i els ángels, la maqusta de Morella o les campanetes ja acumulaven pols des de l’any 2018. A més, enguany, s’estrenarà sistema d’il·luminació i ja no caldrà portar un grup electrogen, eliminant sorolls i contaminació mentre la marededéu de Vallivana processona, treballs del que se’n fa càrrec l’empresa Electra del Maestrazgo, com ha fet històricament.

Lara Buj és l’administradora del santuari de Vallivana

La imatge de la Mare de Déu de Vallivana només ix en quatre ocasions. Tres d’elles durant els primers dies del novenari de festes: el dia de l’entrada, la processó general i el rosari. En aquestes tres eixides es porta a la Mare de Déu amb una peanya gran, portada per 24 membres de l’associació de portadors voluntaris creada i organitzada per Julià Pastor Amela l’any 1964. Els fundadors són les persones que van portar la peanya a la processó de l’any 1960, any del cinquantenari de la coronació, que també es va pujar a la Mare de Déu.

Des que es va fer la peanya l’any 1940 els sistemes d’enllumenat han anat canviant, així i tot, l’actual s’havia quedat obsolet. Des de l’administració de Vallivana consideren que amb aquesta actuació s’aconsegueix una important millora, ja que no hi haurà soroll, ni fum i serà més còmode per als portadors i per a tot el món. Històricament, aquests canvis els finançava l’empresa local Electra del Maestrazgo i un any més ha volgut fer-se càrrec de la instal·lació.

El neguit perquè tot isca bé està a flor de pell en els que van per davant, això demostra també responsabilitat en el compliment del compromís dels nostres avantpassats. Ajustar pressupostos sense haver de pujar massa la quota dels agremiats no és fàcil, tenint en compte que tot s’ha encarit tant des del sexenni passat.

Endreçar el poble, emblanquinar façanes, organitzar el dispositiu necessari per a acollir a tots els que vindran… els dies passen de pressa, i ja sols queden cent dies. A les noves generacions els morellans els traslladen l’estima pels seus costums i la fidelitat a la paraula donada, i els recorden l’origen d’aquestes celebracions perquè fixen la mirada en el motiu principal del Sexenni: fer poble.

Hi ha tantes maneres de viure aquestes festes, en principi de marcat caràcter religiós, com a pensaments diferents poden ajuntar a tots els que miren cap a un mateix horitzó. Perquè a Morella, Vallivana és molt més que un pensament cristià. És, a més i sobretot, una manera de reafirmar les arrels, d’estimar el que hem estat i ens ha fet com som. Mirar a Vallivana és la beta que uneix tots els pensaments, idees i credos en un. És el que explica els títols concedits a la Ciutat: la fidelitat a la paraula donada; la fortalesa de mantenir els costums sempre mirant cap endavant; la prudència de saber que no som tants, però en som prou per a construir allò que ens proposem si tots junts estirem en la mateixa direcció.

L’origen
del vot

Una de les terribles conseqüències de les guerres de meitat del segle XVII, guerres en les quals per ser fortalesa de primer ordre es va trobar immers el poble de Morella, va ser la pesta, la fam, la sequera… tot això sumien la població entre la desesperació i la por de ser la pròxima víctima. En 1672 la malaltia s’havia fet ama del poble; els malalts i morts es comptaven a dotzenes cada dia que passava. Sense remeis efectius que ajudaren a la població, els cors pregaven al cel perquè en la terra tornés la pau i la salut desitjada. En processó van eixir els morellans encomanant-se a la Verge, implorant el favor de Vallivana, imatge que es guarda a 24 km de la ciutat emmurallada. Al retorn de la processó, acompanyats per la imatge, els malalts van començar a sanar. El favor va ser tan gran que des de llavors i fins a l’actualitat, la devoció cap a la patrona no va parar de créixer. Van prometre els morellans, en acció de gràcies, organitzar unes festes extraordinàries en el seu honor, tan especials que només es podien assumir de sis en sis anys.

La fidel, forta i prudent ciutat de Morella es disposa a celebrar el 55 Sexenni i resten 100 dies per a que tot comence amb “l’entrà” de la marededéu de Vallivana.

Directe