Reinserció i integració social a Herbers

El Secretari Autonòmic de Família i Serveis Socials coneix in situ com es treballa des de l’associació Àmbit en la reinserció i integració social a este poble dels Ports

El secretari Autonòmic de Família i Serveis Socials, Nacho Grande, ha visitat Herbers per a conéixer de primera mà el funcionament del projecte de reinserció i integració social impulsat per l’associació Àmbit. Aquesta entitat va aterrar a Herbers fa dos anys amb l’objectiu de dinamitzar el poble i a la vegada obrir nous camins que porten a les persones més necessitades a ocupar el seu lloc en el món i acompanyar-los en tot aquest camí. Un projecte pilot que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i el finançament de la Generalitat. Nacho Grande, secretari Secretari Autonòmic de Família i Serveis Socials assegura que «la realitat d’un poble i una ciutat és diferent i per això hem de ser creatius no sempre es pot fer el mateix i aquest és el motiu pel qual hem vingut», «entenem que ací a Herbers s’està desenvolupant una iniciativa pionera molt interessant i que es pot extrapolar a altres realitat de la comunitat».

Amb més de 30 anys d’experiència, l’associació Àmbit, du a terme diferents programes arreu de la Comunitat Valenciana basats des de la perspectiva de la recuperació i promoció de l’autonomia. Un d’aquests s’iniciava a Herbers fa dos anys veien que tot i el despoblament que pateix teniu una gran oferta laboral que no es podia cobrir i això era una gran oportunitat tant per al poble com a persones que formen part del seu programa. El seu director Javier Vilalta agraeix aquesta visita i també l’acolliment de la gent d’ací és molt acollidora que ha fet possible que en dos anys de projecte hagen aconseguit tindre cinc habitatges i gestionar el mesón -hotel «jo crec que és on es fa la vida, ací no tenim tants de psicòlegs ni psiquiatres però la confiança de xarrar en els veïns i veïnes del poble».

Vuit són les persones que han passat pel projecte i actualment tots ells estan treballant en empreses de la comarca dels Ports el que significa que està funcionant i per això l’objectiu és continuar treballant en aquesta línia els pròxims anys. «Ara hem obert una teteria en la que participen les dones del poble i tenim projectes d’agricultura ecològica en els que voluntàriament participa gent del poble i que fomenten la inclusió i reinserció».

En aquests dos anys Herbers ha obert les portes del poble per donar noves oportunitats a persones que al llarg de la seua vida s’han trobat amb entrebancs i a la vegada ha creat un futur molt prometedor. Ara, des de l’associació Àmbit conviden a entitats i ajuntaments a encetar projectes com aquest per un futur millor.

Directe