Portsxinel·la tanca la seua vuitena edició amb un intens cap de setmana


‘Nahuala’, ‘EcO’, ‘Con 1 kilo de harina’ (premi FETEN), ‘Insectes’ i ‘Canciones y romances’ es programen entre el 5 i el 7 d'abril


Després d’una intensa i triomfal primera setmana de seguiment i participació en els espectacles, el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la entra en els últims dies de la seua 8a edició a la comarca castellonenca dels Ports. Un total de nou funcions estan programades entre el divendres 5 i el diumenge 7 d’abril, amb les obres ‘Nahuala’, de la companyia mexicana Astillero Teatro; ‘EcO’, a càrrec de l’andalusa Ymedio Teatro; i cloenda molt especial amb la producció ‘Con 1 kilo de harina’, de l’argentí Fernán Cardama, guanyadora en 2022 del Premi al Millor Espectacle d’Objectes de FETEN-Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas que se celebra cada any a Gijón (Astúries). Cal sumar la cercavila ‘Insectes’, per LAPinzón (Colòmbia), i les ‘Canciones y romances’, a càrrec del mexicà Jesús Sánchez. Cinctorres, Morella, La Mata, el Forcall, la Todolella i Vilafranca són les localitats que albergaran aquesta recta final.


Tant Rebeca Castro, presidenta d’Eclíptica d’Art (associació organitzadora del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la), com el director artístic, Carles Benlliure, destaquen “la gran afluència de públic en la primera setmana, més nombrós que en altres edicions, en les quals ja era molt important. Eixa resposta, juntament amb el suport de les institucions, fa que afrontem la recta final d’aquesta vuitena edició amb moltes ganes, demostrant-se l’auge d’un festival tan únic a les comarques interiors de Castelló com és Portsxinel·la. Una gran oportunitat per a visitar aquesta espectacular zona muntanyenca i gaudir al mateix temps d’una cultura de qualitat a través del teatre de titelles. I sempre amb un pla B en el cas d’amenaça de mal temps, com ha ocorregut en la primera setmana”.


Aquesta segona setmana ha començat amb els habituals tallers de titelles de carrer, a càrrec de Coco Teatre, amb les seues corresponents cercaviles, ‘Bichos’, que han tingut lloc de dimarts a dijous al Forcall, Morella i la Todolella, respectivament. Eixos espais d’ensenyament es consideren molt importants per a l’organització de Portsxinel·la, ja que permeten conèixer millor els espectacles que veuen als carrers, a més de divertir-se participant en aquestes coloristes processons amb els titelles que acaben de construir.


‘Con 1 kilo de harina’ mostra la història d’una família obligada a emigrar de la seua llar a la recerca d’un futur més esperançador, un argument universal. El curiós és que l’artista argentí Fernán Cardama construeix els personatges amb farina i aigua. Una demostració que amb elements simples és possible donar vida a una bona història.


Des de Mèxic, Astillero Teatro porta la lluita d’una xiqueta per fer-se un espai dins d’un entorn social dominat per l’home. ‘Nahuala’ suposa una crida a la igualtat social, un objectiu encara per aconseguir avui dia. Els andalusos Ymedio Teatro tracten el tema de les relacions humanes en ‘EcO’, amb la seua mescla de teatre de clown i la manipulació d’objectes.


L’Associació Cultural Eclíptica d’Art s’encarrega de l’organització del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la, amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, Electra del Maestrazgo, la Mancomunitat Els Ports, els comerços de la comarca i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers.



Directe