Ha mort Ricardo Miravet, fill adoptiu de Morella

El músic del castell de la Todolella va impulsar la restauració de l'orgue de Morella i creà el Festival Internacional de Música que porta el seu nom

L’organista argentí Ricardo Miravet ha faltat avui a l’edat de 93 anys. Este ha estat considerat un dels organistes més prestigiosos del món i ha estat vinculat amb la ciutat de Morella i l’orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major. Miravet va crear el festival internacional de música que ara porta el seu nom l’any 1982. També va participar en la restauració de l’instrument de Turull, de més de 300 anys d’antiguitat, l’any 1987. Així, l’Ajuntament de Morella va declarar a l’organista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha destacat que “trobarem a faltar a Ricardo Miravet com un referent de la música d’orgue i tot el treball que ha fet al nostre poble per a potenciar l’instrument de l’església”. El primer edil ha explicat que “li hem d’agrair el seu interés en l’orgue de Turull i la restauració de l’instrument, el qual encara sona cada any en les mans dels i les millors organistes perquè totes i tots el puguem disfrutar”. Sangüesa ha volgut “traslladar el seu condol per la pèrdua de Ricardo Miravet a la família i amistats”.

Fragment d’un dels darrers concerts que va fer al Festival de Música, a l’agost de l’any 2019

Per la seua part, des del partit socialista, el portaveu Rhamsés Ripollés li ha desitjat, a les xarxes socials “que la terra et siga lleu”, valorant al músic com “una gran persona, un referent de la recuperació del patrimoni musical i històric de Morella i la comarca dels Ports, a la que va fer seua des de sa casa en el castell de Todolella”. És un “immens llegat que ens deixa Miravet”.

L’expresident de la Generalitat Valenciana i també exalcalde de Morella ha volgut destacar de Miravet que és “un amic estimat que ens va omplir de cultura amb el seu orgue. Venia de París, com a organista titular de Saint-Germain-l’Auxerrois i concertista internacional. Havia passat una infantesa feliç a Argentina. Però fou a Morella, a la Todolella i als Ports, amb Livia, on va trobar un amor –fort, fidel i incondicional– per la nostra terra i el nostre patrimoni”.

Puig continua recordant al músic i li agraeix “la la tenacitat i la sensibilitat cultural, que va prendre partit quan li ho van demanar. L’orgue tricentenari de Morella, que ell va salvar, serà la seua memòria permanent. El castell de la Todolella, que ell va rescatar de l’oblit, serà la seua petjada física perdurable. Quan a la basílica arxiprestal sone la música de Mozart o Haydn seran la seua veu, les seues paraules, el recordatori d’una amistat generosa i entranyable que mai oblidarem”.

“En cadascun dels 3.963 tubs de l’orgue de Morella hi haurà un poc de Ricardo. Perquè som d’allà on posem la nostra estima, la nostra passió”, conclou Ximo Puig.

Este estiu, amb la celebració del 40 aniversari del festival, des del consistori morellà se li va retre un homenatge per a agrair-li el seu treball pel poble de Morella. “Va ser una vesprada molt emotiva, especial i molt interessant per a aprendre d’una persona que ha viscut tant. Ens quedem agraïts pel seu treball i compromesos amb tot allò pel qual va lluitar”. En les darreres dècades també ha deixat la seua empremta, junt amb la seua dona Lívia en altres llocs de la comarca, com la Todolella, on van comprar i restaurar el castell que quedarà en mans públiques després que l’any 2018 el regalara a la Generalitat Valenciana.

Directe