Observació astronòmica del cel dels Ports

La Societat Astronòmica de Castelló (SAC) organitza una activitat a Cinctorres per analitzar el sistema solar

La Societat Astronòmica de Castelló (SAC) va ser fundada el 15 de gener de 1995 i actualment compta amb més de 80 socis repartits per dins i fora de la província de Castelló. La seua seu està situada a Castelló de la Plana. El seu president, Nicolàs Bort explica que aquesta societat «treballa per la divulgació d’astronomia i també per la investigació semiprofessional».

En aquest sentit, diferents experts de la SAC es traslladaven dissabte a Cinctorres per organitzar una observació astronòmica amb telescopis avançats amb els quals es va poder veure el disc solar així com la CROMOSFERA solar. «El que hem fet és observar el sol amb diferents telescopis i filtres, amb els òptics podem veure les zones en menys temperatures del sol i amb el filtre alpha podem veure les protuberàncies que hi ha al voltant del sol que abans només es podia veure amb els eclipsis solars totals, però des de fa uns 15 anys amb aquests telescopis ho podem veure» assegura el vicepresident de la SAC Miguel Molina.

El fet d’estar allunyat de les zones costaneres massificades fa que Cinctorres i en general la comarca dels Ports tinguen una contaminació lumínica relativament baixa. Un atractiu que valoren molt els aficionats a l’astronomia, ja que es necessiten cels foscos per a desenvolupar observacions de qualitat en les quals s’obtenen dades de rellevància que poden contribuir a la ciència. Jordi González, vocal de la SAC explica que «s’han fet diferents col·laboracions amb organismes internacionals en diferents estudis, també s’ha contribuït en una missió espacial que començarà en 2029 per a estudiar espectrometria dels planetes i treure una composició molt exacta, però per a això cal conéixer exactament quan el planeta passarà per davant de la seua estrella i en això molts aficionats en l’àmbit internacional estem col·laborant».

Els veïns de la localitat van mostrar molt d’interés per aquesta activitat i va haver-hi una gran assistència de públic. En aquest sentit, l’alcaldessa Mireia Mestre assegurava que confien a «continuar col·laborant amb la SAC per portar més activitats com aquesta a Cinctorres».

La jornada tancava amb una observació nocturna. Els assistents van poder veure detalladament els cràters de la Lluna, Júpiter i els seus satèl·lits, i fins i tot el cometa 12P/Pons-Brooks que actualment aquesta visitant la zona interna del sistema solar i que aconseguirà el seu periheli el 21 d’abril. Els monitors també van explicar com podem trobar l’Estrella Polar en el cel i el funcionament de la mecànica celeste. Lamentablement, una estona després de l’inici de la sessió, van començar a passar núvols que van dificultar l’observació.

Directe