El 8 de març a Morella

Morella reivindica els drets de la dona i la igualtat de gènere en una concentració i la lectura del manifest

A Morella, el 8 de març, es commemorava amb una Concentració a la porta de l’Ajuntament i la lectura del manifest institucional. Abans, però, l’alcalde Bernabé Sangüesa refermava la importància de reivindicar-se com a societat no només un dia sinó tots els de l’any, «és fonamental per tindre un futur just per a tots els xiquets i xiquetes, un dia molt important al nostre poble però també arreu del món».

En la lectura del manifest es recordava també el 8 de març de 1857, on centenars de treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York es van manifestar per exigir la millora de les seues condicions laborals. Una manifestació que va posar fi a la vida de més de 120 dones. Un segle i mig després es denunciaven les desigualtats que encara hi ha actualment entre homes i dones com, per exemple, la bretxa salarial que segons dades de l’any 2023 se situa en una mitjana del 20%. Cristina Gargallo, membre del Grup de Dones dels Ports assegurava que aquestes xifres són encara més preocupants a mesura que augmenta l’edat de les dones, les quals han d’assumir una doble jornada (a la feina i a casa) i també les cures «per tot això moltes vegades treballem a temps parcial i moltes dones són víctimes de la prostitució, sense que cap govern s’atrevisca a prohibir aquesta pràctica que denigra a les dones i les converteix en mers objectes que poden comprar». Per tot això, en el manifest s’exigia la plena igualtat de dones i xiquetes en tots els àmbits, plena autonomia sobre els nostres cossos i decisions, «que ser dona no supose un fre en l’educació, la feina, la salut i participació en la política i social».

El manifest servia també per a demanar a les administracions polítiques d’igualtat transversals «és imprescindible fomentar els serveis de les cures des de l’àmbit públic per a facilitar que la maternitat no penalitze les dones en el mercat laboral perquè sobre elles recau el pes de les cures». Aprofitaven també per a fer una crida a la solidaritat amb totes les dones del món «per fer un món més just i igualitari per totes les persones».

La jornada en commemoració del Dia Internacional de la Dona a Morella finalitzava amb una festa per la igualtat a la Llotja.

https://vimeo.com/922022827

Directe