La Unesco declara la transhumància Patrimoni de la Humanitat

Les vies pecuàries comprenen una distància de 125.000 quilòmetres repartits en les comunitats autònomes espanyoles

La Unesco declara la transhumància Patrimoni de la Humanitat

La Unesco ha declarat a la transhumància a Espanya com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Reconeix aquesta modalitat de pasturatge al nostre país en una candidatura compartida i que ja estava protegida en altres nacions europees. Les vies pecuàries comprenen una distància de 125.000 quilòmetres repartits en les comunitats autònomes espanyoles. A la nostra comarca encara es mantenen alguns ramats transhumants i els assegadors i casetes de pastors pel recorregut que utilitzen dues vegades a l’any.

La Unesco ha pres aquesta decisió en la reunió del seu Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebra aquests dies a Botswana. La candidatura internacional de la transhumància, liderada per Espanya, reconeix aquesta modalitat de pasturatge també a Albània, Andorra, Croàcia, França, Luxemburg i Romania i se suma al reconeixement que ja gaudia a Àustria, Grècia i Itàlia.

Aquest desplaçament estacional de ramats continua sent un patrimoni viu que ha originat un ric patrimoni cultural i etnogràfic, reflectit en festes i tradicions, en la toponímia, la gastronomia i l’arquitectura relacionada amb aquesta activitat.

Directe