El riu Cérvol i els seus molins, protagonistes de les Jornades Europees de Patrimoni

Organitzades per la Taula del Sénia, han visitat de nou Vallibona i el seu patrimoni natural

Les jornades europees de patrimoni, organitzades per la Taula del Sénia, van tornar este cap de setmana a Vallibona. Una passejada bonica, en un matí de més calor del previst al mes de novembre, a la qual molts van ser els que es van apuntar per a conèixer de més a prop altre dels patrimonis que guarda Vallibona.

El patrimoni de Vallibona és immens, especialment el natural. Però també l’etnológic. Parets de pedra dibuixen el seu terme; masos, ermites i peirons ens evoquen un passat en el qual es depenia de la terra i el cel. I és que encara que la seua indústria més coneguda va ser la de es carboneres, els molins també van aportar, en el seu dia, bons recursos a la població: el Molinet, el Molí de Pampa, el Molí Batà,… alguns en peu i altres quasi enrunats donen testimoni del llaç entre el riu i la gent, entre el fruit de la terra i la força de l’aigua.

I eixe era el tema de la caminada: El riu Cérvol i els seus molins. Molins fariners que aprofitaven l’energia del riu per a moldre el gra i transformar-lo després en farina. La passejada entretinguda, interessant i bonica. Mentre s’anava pujant i baixant per la ruta escollida, els participants van gaudir de la gran riquesa natural que envolta Vallibona: pinars, roures, ginebres, arbust, xops més a la vora del riu… postals naturals a cada pas, i un poquet d’història en tot el recorregut.

Al llarg de molt temps els molins van tenir a Vallibona gran importància tan social com econòmica. Aquest cap de setmana han sigut el motiu de les jornades europees de patrimoni en una caminada d’uns 10 quilòmetres.

Directe