Capella de Ministrers rep un nou reconeixement per la seua trajectòria

La formació està dirigida per Carles Magraner, el també impulsor de l'Early Music Morella

La formació valenciana dirigida per Carles Magraner, Capella de Ministrers, ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (CVC), entre altres, seu “treball de recuperació de música vocal i instrumental”. El grup valencià rebrà el reconeixement el proper dimecres, 22 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Música i Santa Cecília, patrona dels músics.

A l’hora d’atorgar la medalla d’honor, el Consell Valencià de Cultura ha tingut en compte que, des que es va fundar l’any 1987, ha demostrat una altíssima qualitat interpretativa. També ha valorat el seu compromís amb les idees de restitució i d’educació sobre la música culta valenciana i, en general, de la Corona d’Aragó, amb totes les influències de les cultures musicals pròximes.

Un treball que l’ha portat a convertir-se en tot un referent a nivell europeu i rebre grans reconeixements al llarg de la seua trajectòria, destacant la seua feina de recuperació i els seus treballs discogràfics.

Dolors Pedrós, presidenta del Consell Valencià de Cultura, ha manifestat que la institució “atorga des de fa molt temps una Medalla d’Honor a aquelles entitats o persones que destaquen en el seu treball per la cultura”, i en aquest any “Capella de Ministrers rebrà aquest reconeixement per unanimitat”. Pedrós indica que la formació “desenvolupa dos vessants importants: una d’investigació musical des de l’Edat Mitjana i una altra de projecció oferint 1.700 concerts amb gran èxit”. La presidenta assenyala que als premis rebuts per Carles Magraner “li faltava la nostra medalla”, i assegura que “per al CVC és un honor reconéixer aquesta tasca, amb l’esperança que els repertoris que cultiven siguen cada dia més coneguts i estimats”.

Carles Magraner assegura que “és una gran alegria rebre la Medalla d’Honor del CVC, que han rebut grans personalitats, institucions i entitats culturals”. El violagambista i musicòleg subratlla que “aquest és un reconeixement compartit amb els excel·lents intèrprets, cantants i professionals que ens han acompanyat en desenes de treballs que conformen un viatge musical i artístic apassionant”; i assegura que “és una satisfacció comprovar que comptem amb el suport de les institucions, del públic, mitjans de comunicació, empreses, entitats… i la consideració de la premsa especialitzada”.

36 anys de
trajectòria

Capella de Ministrers compleix 36 anys de trajectòria en els quals ha treballat en la recuperació del patrimoni espanyol i internacional que ha rescatat i difós en centenars de concerts i recollit en 68 acurats treballs discogràfics, col·laboracions i recopilatoris. Aquests set lustres han sigut un periple per obres vinculades a 1.000 anys d’un llegat històric compartit en prestigiosos auditoris de tot el món entorn de les músiques de la corona de Castella i d’Aragó, àrab-andalusí, sefardita, cristiana, de l’Espanya virregnal del Nou Món, La Ruta de la Seda, el Misteri d’Elx, les Cantiges d’Alfons X el Savi, els Borja, medieval, renaixentista, el Segle d’Or, barroca, del Mediterrani, la sarsuela…

La seua labor investigadora i musicològica ha abordat diferents cultures i es remunta fins a l’Edat Mitjana. Va ser guardonada en els Premis Internacionals de Música Clàssica 2023 (ICMA en les seues sigles en anglés) després de guanyar en la categoria de Música Antiga amb el disc El collar de la paloma. És el segon reconeixement a la formació que va assistir a la cerimònia de lliurament i l’actuació amb aquest repertori en àrab que va tindre lloc en el Fòrum Nacional de Música de la ciutat polonesa de Wroclaw (Breslavia) el 21 d’abril i compta amb més de 1.550.000 visualitzacions en YouTube.

És el cinqué any consecutiu que el jurat d’aquests guardons, compost per membres d’algunes de les més prestigioses publicacions especialitzades europees, selecciona diferents treballs discogràfics de Capella de Ministrers que va guanyar en aquesta mateixa categoria amb el disc Quattrocento en 2018.

La crítica espanyola i europea ha dedicat puntuacions excel·lents als seus treballs i ha destacat la “inspiració i eixe bon saber fer” que trasllada amb una “perfecta execució” en una “experiència auditiva única”; amb afirmacions com “no conec a cap altre artista que puga portar aquest repertori a este nivell d’interpretació”. Assenyalen el “mestratge i versatilitat”, el “rigor històric” i la bellesa d’una “música immortal” en la qual conviu lo popular i lo culte; la calidesa, expressivitat i l’interés de les seues propostes musicals i el seu univers sonor, així com la seua “extraordinària qualitat interpretativa i la seua impagable labor en pro de la difusió de la música antiga espanyola”.

Una de les vessants més ressenyables de la formació ha sigut la col·laboració en la promoció nacional i internacional d’efemèrides significatives creant projectes musicals únics i singulars com l’Any Sant Xacobeo 2021, el V Centenari de Santa Teresa de Jesús, el VI Centenari Concili de Constança, el IV Centenari del Quixot i Miguel de Cervantes, el VII Centenari Ramon Llull…, amb l’objectiu de donar a conéixer i ser ambaixadors de la cultura espanyola des de la qualitat i excel·lència interpretativa.

Directe