Sanitat inicia la immunització contra el virus respiratori sincitial

Esta campanya enfront del VRS es dirigix a menors de dos anys amb patologies de risc i als nascuts entre 1 d'abril de 2023 i març de 2024

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat que la Conselleria de Sanitat iniciarà el pròxim 1 d’octubre la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS) “amb l’objectiu d’augmentar la protecció de prop de 36.000 menors i evitar així les principals patologies associades a este virus”.

En este sentit, ha indicat que “la Conselleria ja va traslladar en la Comissió de Salut Pública, celebrada dimarts passat, la intenció de posar en marxa de manera immediata a la Comunitat esta primera campanya d’immunització contra el VRS, seguint així la recomanació de la Ponència de Vacunes”.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que els centres sanitaris començaran a citar els menors per al mes d’octubre, “amb l’objectiu d’immunitzar-los contra este virus durant els mesos de circulació d’este, entre octubre i març”.

La primera campanya d’immunització contra el VRS a la Comunitat Valenciana està dirigida a xiquets i xiquetes menors de dos anys que presenten alguna patologia de risc, que a la Comunitat Valenciana són prop de 1.000 menors, a més dels xiquets nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que s’estima que seran uns 35.000 menors.

Marciano Gómez ha indicat que “el VRS és un dels principals virus que causen nombrosos ingressos hospitalaris i atencions mèdiques dels menors durant els mesos de tardor i hivern, per això resulta necessari immunitzar-los i augmentar la seua protecció”.

De fet, al llarg del passat any, el VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets menors d’un any en la Comunitat Valenciana. A més, s’estima que, anualment, els centres d’Atenció Primària atenen unes 20.000 consultes a causa d’esta infecció.

La infecció per virus respiratori sincitial és universal en la infància i és la causant de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants, d’altres malalties com ara sibilacions persistents o pneumònies, o d’afavorir la infecció per altres patògens. La circulació d’este virus es produïx habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

Centres de vacunació

En concret, els menors nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 30 de setembre de 2023 s’immunitzaran en els centres d’atenció primària, amb citació prèvia. Així mateix, els nascuts entre l’1 d’octubre de 2023 i el 31 de març de 2024 les rebran en les maternitats, abans de l’alta.

El fàrmac que s’utilitzarà és un monoclonal aprovat per al seu ús en lactants que protegix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització dels bebés durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més, es pot administrar simultàniament amb les vacunes habituals en estes edats.

Vacunació de grip i COVID-19

D’altra banda, i com ja va avançar el conseller de Sanitat, la campanya de vacunació conjunta contra la COVID-19 i la grip, que s’iniciarà entre la població de risc, arrancarà a la Comunitat el pròxim 16 d’octubre, com en la majoria de comunitats autònomes, tenint en compte la planificació de subministrament per part del Ministeri de les dosis de la vacuna COVID-19.

A més, el conseller ha explicat que la determinació de la data d’inici de la campanya, en el cas de la grip, obeïx al fet que la circulació del virus està directament vinculada a les baixes temperatura de l’hivern, i l’efecte de la immunització té una duració aproximada de cinc mesos. Per això, s’ha d’administrar durant la tardor de cada any, d’octubre a desembre, ja que està demostrada epidemiològicament que la incidència de la grip en la nostra Comunitat apareix de manera més tardana que en altres comunitats autònomes.

D’altra banda, entre les novetats d’enguany ha destacat que la vacunació contra la grip “s’administrarà entre els valencians que superen els 60 anys, en compte dels 65 anys que estaven establits fins ara, i en xiquets sense factors de risc d’entre 6 i 59 mesos d’edat”. Fins ara només s’administrava als menors que presentaven factors de risc.

Vacuna intranasal per a xiquets d’entre 2 i 4 anys

Així mateix, Marciano Gómez ha destacat que “enguany la Comunitat Valenciana utilitzarà per primera vegada una vacuna atenuada intranasal contra la grip entre els xiquets de 2 a 4 anys. Oferix més protecció enfront de la infecció per virus de la grip, és més fàcil de subministrar i menys agressiva en evitar la punxada”.

La Conselleria ha informat els responsables dels departaments de salut de les novetats de les pròximes campanyes de vacunació perquè puguen així donar trasllat als professionals dels seus centres sanitaris.

Directe