Julià Pastor presenta a Morella “Caixetes de remeis del segle XIX”

L’estudi publicat a la revista Papers dels Ports “Caixetes de remeis del segle XIX” es presenta en la programació d'aquest estiu de Diàlegs dels Ports. En la trobada Pastor va poder conversar amb el metge i veí de Todolella Miguel Armengot sobre com ha evolucionat la medicina.

El Centre d’Estudis dels Ports ha représ el seu cicle de Diàlegs dels Ports amb la presentació de l’estudi publicat a la revista Papers dels Ports “Caixetes de remeis del segle XIX”, de Julià Pastor qui explicava que es tracta d’una recopilació dels utensilis que vam trobar a sa casa «són del pare del nostre avi un practicant de la Freixneda que després va exercir durant molt de temps a Fontdespatla i els seus utensilis van arribar a casa nostra».

En la trobada Pastor va poder conversar amb el metge i veí de Todolella Miguel Armengot sobre com ha evolucionat la medicina, com es donava el títol de practicant, de l’anatomia o que eren les sangoneres perquè i com s’utilitzaven, així com, la importància del coneixement anatòmic. En aquest sentit, Armengot destacava la importància de descobriments com el microscopi per a poder veure els agents infecciosos o la «biologia molecular que fa que moltes malalties es tracte de manera individualitzada». Tanmateix, Armengot explicava que «fins al segle XV estaven prohibides les disseccions en humans, no es coneixia l’anatomia» a més «la gent es moria d’infeccions, et trencaves una cama i et mories d’una infecció, s’interpretava tot d’una manera màgica i a partir d’ací d’una manera científica».

Una evolució que s’analitza en el darrer article de Julià Pastor “Caixetes de remeis del segle XIX” publicat en la revista “Papers dels Ports”, editada pel Centre d’Estudis dels Ports. Una publicació de caràcter divulgatiu amb diferents articles sobre la comarca on es tracten temàtiques molt diverses com la història, antropologia, geografia, botànica o arqueologia.

Directe