El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença amb un concert gratuït i l’espectacle piromusical

La 28a edició del festival té lloc de l’1 al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola

El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, comença aquesta setmana la 28a edició, que tindrà lloc de l’1 al 9 d’agost al castell del Papa Luna i al palau de Congressos de Peníscola.

El dilluns, 31 de juliol, tindrà lloc l’activitat gratuïta ‘Obrint el festival’ al castell del Papa Luna, a càrrec de Delirivm Musica & La Floreta, amb una proposta escenificada de dansa i música titulada ‘Danzas para dos reinas. Saraos, bailes y minuetes en tiempos de Felipe V’.

També tindrà un paper protagonista el tradicional espectacle piromusical a la platja del Nord, a càrrec de la Pirotècnica Tomás de Benicarló, amb un programa musical dedicat a Vivaldi, el dimarts 1 d’agost a les 24.00 hores.

El dimecres 2 d’agost, a les 22.30 hores, els valencians Capella de Ministrers, dirigits per Carles Magraner, arribaran al festival per a obrir la programació de grans concerts amb el programa ‘Música grotesca’. El dijous dia 3, a les 22.30 hores, serà el torn del grup català Ensemble Contratemps, que posaran en escena l’òpera semiescenificada ‘Atenaide’, d’Antonio Caldara.

Aquesta 28a edició proposa una programació amb huit grans concerts al castell del Papa Luna i un espectacle gratuït per a públic familiar, que tindrà lloc diàriament durant totes les dates del festival a la Casa de l’Aigua: una visita guiada i un concert participatiu a càrrec de l’Ensemble Alfonsí: ‘Instruments i sons per a trobar i dansar’.

Des del 31 de juliol fins al 9 d’agost també es podrà visitar a la Casa de l’Aigua de Peníscola l’exposició ‘Instruments en temps del Papa Luna en el 600é aniversari de la seua mort’, comissariada per Mara Aranda i Jota Martínez, propietaris de les peces exposades.

La programació
del festival

La programació d’aquesta 28a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals.

La formació madrilenya Délica Chamber Orchestra arribarà al castell del Papa Luna el divendres 4 d’agost a les 22.30 hores amb ‘Les quatre estacions de Vivaldi’. Des del País Basc, el contratenor Carlos Mena i el clavecinista Ignacio Prego aproparan fins al festival les ‘Spheres’ de Henry Purcell, el dissabte 5 a les 22.30 hores.

El diumenge 6 d’agost serà el torn d’una de les propostes internacionals d’aquesta edició, el grup francés Gli Incogniti, dirigit per Amandine Beyer, amb ‘The Bread of Life. Concerti Grossi de Haendel & Corelli’. La proposta valenciana d’Amystis, guanyadors dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2022, arribarà a Peníscola el 7 d’agost a les 22.30 hores, amb el seu programa dedicat a ‘Ribera i Navarro. Els mestres de Tomás Luis de Victoria’.

Per a commemorar el 400é aniversari de la mort de Gaspar Aguilar, la formació valenciana Harmonia del Parnàs, dirigida per Marian Rosa Montagut, ha preparat el programa ‘Edimión y la luna’, que estarà a Peníscola el dimarts 8 d’agost, a les 20.30 hores. Finalment, aquesta 28a edició del festival es tancarà el dimecres 9 d’agost amb la segona proposta internacional de l’edició, els anglesos Alternative History Quartet, amb un programa titulat ‘Secret History. De Byrd a Sting’.

Cal destacar que el cartell de la 28a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez Casanova, de Castelló.

Les entrades dels huit grans concerts es poden adquirir de manera anticipada a . A partir del 29 de juliol, la venda d’entrades estarà disponible a la Casa de l’Aigua (plaça de Santa Maria, Peníscola), de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores; els dies de concert serà al castell, de 21.00 a 22.30 hores. Tots els concerts de pagament tenen un preu individual de 12 euros, però es poden adquirir abonaments per als huit concerts a 80 euros i per a cinc concerts, a 50 euros.

Les invitacions per als espectacles familiars es repartiran gratuïtament el mateix dia dels espectacles des d’una hora abans, als espais on tindran lloc els espectacles. Les invitacions per a la projecció de cinema es poden obtindre en el web del festival i també a la taquilla física del Palau de Congressos, una hora abans de la sessió.

Directe