Obri la fira alternativa de l’Aplec dels Ports amb activitats culturals a l’escenari Falcí

Fins a 20 estands estan presents en esta mostra situada al passeig de l’Albereda de Morella durant tot el cap de setmana

L’Aplec dels Ports està en marxa amb una gran quantitat d’activitats diferents i adaptades a tots els públics. D’aquesta manera, avui ha obert la fira alternativa al passeig de l’Albereda de Morella amb una vintena d’estands. Durant el matí ja ha albergat les primeres xerrades a l’escenari Falcí amb molta participació. Este espai té l’objectiu de donar veu a les entitats i associacions del territori i debatre sobre la situació de diferents aspectes.

La primera xerrada ha estat a càrrec de l’Assemblea de treballadores i treballadors del departament de salut de Vinaròs. Natalia Chacón, especialista en cardiologia a l’Hospital Comarcal de Vinaròs i Nelo Monfort, especialista en medicina familiar i comunitària treballant a la comarca dels Ports des de 2006, han explicat la situació actual sanitària amb els greus problemes que pateix en esta zona. També han posat en valor el tracte personal i la implicació com a fortaleses en el model rural de la medicina.

El segon torn ha estat per a la literatura infantil. Ricard Tàpera, Carles Vercher i Jordi G. Miravet han presentat Comboi. Un recorregut il·lustrat per les festes valencianes. Es tracta d’una publicació que recorre un grapat de celebracions de tot el territori. Sant Antoni, el Sexenni i, fins i tot l’Aplec, apareixen en esta publicació adaptada perquè la xicalla conega les tradicions d’esta terra.

Per a acabar els actes del matí, una taula redona molt especial per a l’Aplec dels Ports i titulada Música en valencià: passat, present i futur. Xavi Arias, baixista i membre fundador d’Aspencat; Josep Nadal, cantant i membre fundador del grup La Gossa Sorda, han explicat eixa part de la història recent de l’inici de la música en valencià. D’altra banda, La cantautora Esther Querol ha contat la seua visió de futur com a artista emergent i que ha començat fa poc temps. Una taula molt interessant, la qual ha estat moderada per Marc Guardiola, veí de Cinctorres i que col·labora en el programa musical de la ràdio d’À Punt, Territori Sonor.

Estos tres actes sols signifiquen l’inici de la fira i l’escenari Falcí. Esta vesprada tindrà lloc el taller infantil de creació de personatges de còmic amb ContaClown i una degustació de productes de proximitat. Demà continuen les presentacions amb els llibres El arte de vivir en la España vaciada de Luis Romero, La dignitat robada d’Elena Solanas i Venim de lluny, Història del feminisme al País Valencià d’Andrea Aguilar, Carme Bernat, Gemma Martínez i Laura Bellver. Esta comptarà amb la participació de les autores i autors de les publicacions. Finalment, l’escenari tancarà amb la xerrada divulgativa sobre les macroplantes fotovoltaiques que s’estan projectant a les nostres comarques amb diferents associacions del territori.

Directe