L’Aplec dels Ports diu “No a la censura”

"No volem perdre la cultura popular que tant ens ha costat mantindre i, en alguns casos, recuperar"

Vicent Torrent és el fundador d'Al Tall

El nou govern de PP i Vox li lleva el nom de Vicent Torrent fundador del grup valencià Al Tall i veí de la Llàcua, a l’auditori municipal de Torrent, el poble natal de l’artista. L’equip de govern presidit per Amparo Folgado al·lega que no va haver-hi consens quan es va batejar la infraestructura amb el nom del membre d’Al Tall en 2016 i que va ser un greuge amb altres artistes. La proposta va comptar amb el suport del partit socialista, Compromís i Guanyem, però no va ser secundada pel Partit Popular, és per això que el nou govern de Folgado proposa altres noms per a l’auditori.

Des de l’Aplec dels Ports, apunten a les xarxes socials, com “la situació de censura cultural que s’està vivint al País Valencià és molt preocupant i ni volem ni podem perdre la cultura popular que tant ens ha costat mantindre i, en alguns casos, recuperar”.

L’organització de la festa comarcal li dona “tot el nostre suport a Vicent Torrent. La nostra llengua i la nostra cultura són essencials en la nostra identitat, i, Vicent és, junt amb el grup d’Al Tall, un dels referents més importants que tenim a casa nostra”.

Tot i que enguany “no ens podrà acompanyar durant els dies de l’Aplec, on en tantes edicions hem pogut escoltar les seues cançons, ens ha fet arribar este vídeo per donar-nos ànims en estos dies previs a la celebració de l’Aplec”.

Des de la comissió organitzadora de la festa comarcal per excel·lència, apunten com “una vegada més, vos animem a participar, cantar, ballar i disfrutar els pròxims dies 27, 28, 29 i 30 de juliol en les jornades de l’Aplec dels Ports, amb l’objectiu de compartir, reivindicar i disfrutar dels diferents esdeveniments culturals que hem preparat”.

Vicent Torrent,
fundador d’Al tall

Vicent Torrent és un dels artistes valencians que més ha contribuït a la recuperació de la música tradicional valenciana, és membre del Consell Valencià de Cultura i té una llarga trajectòria de reconeixements. Torrent va néixer en la capital de l’Horta Sud, va estudiar Magisteri i, després d’algunes incursions en el món de la música, va fundar amb Miquel Gil i altres artistes el grup Al Tall, amb el qual ha compost algunes de les cançons més representatives del folk valencià, les quals han estat protagonistes durant moltes edicions de l’Aplec dels Ports.

Una llarga trajectòria que ha portat el grup a rebre grans reconeixements com el de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural l’any 2021.

Des de la seua formació en 1975, Al Tall ha editat 16 discos i ha oferit més de mil actuacions en directe. Un grup de folk que ha anat recuperant antigues melodies i romanços per crear un estil únic, endinsant-se en la música mediterrània fusionant estils del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya. Sempre reivindicatius. Amb quasi quaranta anys de trajectòria, va ser un dels grups pioners en la reinterpretació de la tradició musical valenciana.

“Al Tall” s’acomiadava dels Ports davant 600 espectadors, el 29 de desembre de 2012

Ara, cançons com “El tio Canya”, que busquen la conservació de la llengua, ja són patrimoni de tots els valencians i valencianes.

Directe