Castell de Cabres o Villores tindran “Cultura en vena” amb Sorolla

També hi haurà concerts i tallers en un total de cinc localitats en risc de despoblació

“La cultura beneficia seriosament la salut”. Aquest és l’eslògan de Cultura en Vena, la fundació que acosta les arts a l’entorn sanitari i a les regions en risc de despoblació amb la finalitat de millorar la salut i el benestar de les persones. Encara que la connexió entre art i salut és ancestral, en els últims anys ha experimentat un auge notable, especialment des que en 2019 l’Organització Mundial de la Salut reconeguera oficialment l’efecte positiu de les pràctiques artístiques sobre la salut física i mental, en un informe sense precedents avalat per més de 900 estudis científics. I més específicament en el medi rural, l’OMS també adverteix: “les arts proporcionen una forma reconeguda de reduir la soledat i l’aïllament social, especialment entre les persones que viuen en zones rurals.” Des d’aquesta perspectiva, i amb motiu del centenari de la mort de Joaquín Sorolla i Bastida (1863-1923), Cultura en Vena presenta una nova exposició itinerant dins del seu programa Art Ambulatori, titulada ‘Sorolla en un hospital?’, que no sols visitarà hospitals de tot el territori espanyol, sinó que a l’agost viatjarà a cinc pobles de la Comunitat Valenciana de menys de 100 habitants, gràcies a la coorganització d’Acción Cultural Española.

“Una exposició de Sorolla
pensada per al benestar”

“Sorolla en un hospital?” aborda l’obra del pintor valencià des d’una perspectiva innovadora: la cultura com a eina que beneficia la salut. Per això, proposa obrir un espai de reflexió i consciència, a través d’una mirada contemporània i poètica sobre les obres de Sorolla. La mostra està composta per reproduccions d’obres cedides a la fundació per institucions com el Museu Sorolla, Museu del Prado, Museu Carmen Thyssen Màlaga, Museu de Belles arts d’Astúries, Museu d’Orsay (París) i la Hispanic Society of America (Nova York). L’objectiu: realitzar itineràncies per diferents hospitals i comunitats rurals, amb una exposició especialment comissariada per a pacients, familiars, personal sanitari, i també per als habitants de zones despoblades.

“L’estada en un hospital pot convertir-se en un parèntesi fora de la realitat quotidiana. També aquesta sensació de ‘estar al marge’ pot ocórrer en les zones rurals, quasi deshabitades i allunyades dels nuclis urbans, on tot bull d’activitat” explica Juan Alberto García de Cubas, president i fundador de Cultura en Vena. “Precisament per això, volem que aquesta exposició pose el focus en qüestions vitals essencials. Amb aquest objectiu, hem creat un recorregut perquè els espectadors puguen travessar els seus records, emocions i vivències”, afig.

Arquitecte i museògraf, després de vint anys dissenyant exposicions en els principals museus i institucions culturals del país, i una dècada d’experiència acostant música en directe a l’àmbit hospitalari, Juan Alberto va decidir crear aquesta fundació. “L’art és un bisturí emocional que ajuda a millorar la salut i el benestar de les persones” conclou.

Música i art itinerant
per pobles de menys de cent habitants

Entre l’1 i l’11 d’agost, els municipis de Famorca (1 i 2 d’agost), Benillup (3 i 4 d’agost), Sempere (5 i 6 d’agost), Villores (7 i 8 d’agost) i Castell de Cabres (10 i 11 d’agost) podran gaudir de l’exposició itinerant Sorolla en un hospital?, que comptarà a més amb visites guiades i participatives. Amb l’objectiu de facilitar l’accessibilitat dels continguts de la mostra, Cultura en Vena aposta per la contractació de mediadores i mediadors culturals de la regió, que rebran una formació sobre els continguts per a garantir que el seu missatge arribe a veïns i veïnes de totes les edats. Segons Cultura en Vena, la mediació és clau per a millorar l’accessibilitat dels continguts als seus destinataris, així com generar vinculació de nous públics amb la cultura com a via per a millorar el seu benestar i salut, i posar en comú sabers compartits, especialment entre les persones majors. “El nostre objectiu va més enllà d’acostar continguts culturals al medi rural. Volem ser part de l’impacte profund i revitalitzador que necessita el problema de la despoblació. Ens interessa crear vincles amb els pobles, contribuir a generar xarxes de col·laboració i ajudar a nodrir el teixit socioeconòmic de la zona, per exemple, contractant artistes i mediadores el més locals possible”, comenta García de Cubas.

De manera paral·lela i connectada amb la mostra, les veïnes i veïns també podran assistir a concerts i tallers participatius per a totes les edats en torn a l’obra de Sorolla. El festival oferirà concerts amb artistes com l’Ensemble de Saxos d’Alacant (1 d’agost a Famorca, organitzat per l’Ajuntament), Sedajazz Kids Band + Raúl Márquez al violí (3 d’agost a Benillup i 5 d’agost a Sempere), artistes del Festival Itinera (7 d’agost a Villores, organitzat per l’Ajuntament), i la pianista Marta Espinós (10 d’agost a Castell de Cabres). En aquest últim concert —que coincideix amb la data exacta de la mort de Joaquín Sorolla, en 1923—, Marta Espinós, també directora adjunta de Cultura en Vena, oferirà el recital comentat Sorolla: Un imaginari musical. “En Cultura en Vena coneixem molt bé els efectes de la música sobre la salut, com demostra el nostre Projecte dels Músics Interns Residents realitzat a l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid. Per això, acompanyar una exposició amb concerts multiplica el benefici no sols estètic, sinó en termes de benestar” comenta Marta Espinós. “Per a aquesta ocasió, en què celebrem el centenari de la mort de Sorolla, es podrà gaudir del primer swing i jazz que just va aterrar a Espanya fa un segle, així com del repertori clàssic de compositors coetanis al pintor que, a més, es van inspirar en els mateixos temes que apassionaven l’artista valencià”, explica Espinós

En 2021, Cultura en Vena va dur a terme un festival itinerant similar amb l’exposició Goya en un hospital?, que va visitar cinc pobles d’Aragó amb motiu del 275é aniversari del naixement de Francisco de Goya. Aquesta edició en la Comunitat Valenciana, que s’emmarca dins de la programació oficial del Centenari Sorolla, és possible gràcies a Acción Cultural Española i al suport de The Edmond de Rothschild Foundations i Reale Foundation.

Encara que va ser oficialment creada en 2019, l’equip directiu d’aquesta fundació posseeix més de vint anys d’experiència en el món de la cultura i una dècada en la seua promoció en l’àmbit hospitalari. Entre els projectes de Cultura en Vena destaquen Art Ambulatori (exposicions itinerants en hospitals i medi rural), Projecte MIR (Músics Interns Residents en hospitals), Vūlnera (experiències culturals per a professionals sanitaris), Xicotets pacients, grans lectors (programa d’incentiu a la lectura i escriptura per a pacients pediàtrics) o Érase una voz (programa de narració oral en aules hospitalàries, apadrinat per Irene Vallejo), entre altres.

La itinerància de l’exposició per la Comunitat Valenciana és possible gràcies a Acción Cultural Española (en el marc del Centenari Sorolla) i al suport de The Edmond de Rothschild Foundations i Reale Foundation. Aquest programa compta amb la col·laboració del Museu Sorolla, Museu del Prado, Museu Carmen Thyssen Màlaga, Museu de Belles Arts d’Astúries, Museu d’Orsay (París) i la Hispanic Society of America (Nova York).

Directe