La mascareta deixa de ser obligatòria 1.207 dies després

Ja no cal a centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies, però s'ha de fer servir encara en entorns amb persones vulnerables

Ja no és obligatori utilitzar la màscara en cap espai. El BOE ha publicat aquest matí la fi de l’emergència sanitària ocasionada per la COVID i ha entrat en vigor, la qual cosa permet que, 1.207 després, decaiguin totes les mesures extraordinàries lligades a la pandèmia com l’obligatorietat d’usar màscares en centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies, mentre que passen a ser altament recomanables en entorns amb persones vulnerables.

Nel·lo Monfort és metge

El document apel·la a “mantenir la cultura de la responsabilitat” i recomana continuar utilitzant màscares i altres mesures higièniques “davant la presència de símptomes d’infecció respiratòria”. La recomanació arriba a aquests casos:

▸ Persones simptomàtiques quan estiguin en espais compartits.
▸ Professionals que atenen casos simptomàtics.
▸ Persones que treballen en unitats de Vigilància intensiva i en Unitats amb pacients vulnerables seguint les recomanacions de control d’infecció aconsellades pels Serveis de Medicina Preventiva i Prevenció de Riscos Laborals segons la valoració del risc de cada centre sanitari.
▸ En les urgències hospitalàries o d’atenció primària, inclosa la sala d’espera.
▸ A més, en els centres residencials de persones majors i persones amb discapacitat, entorns en els quals viuen les persones més vulnerables, encara que no es recomani l’ús universal de les màscares, es considera necessari prendre precaucions addicionals en cas d’aparició de símptomes en treballadors, residents o visitants, per a evitar brots, cuidant en tot cas el benestar dels majors tant a nivell físic com emocional.

Així mateix, en l’Ordre es fa una crida a continuar treballant per a recomanar les vacunes de la COVID-19 i integrar-les en els programes nacionals de vacunació, així com promocionar la vigilància en salut pública davant “les eventuals emergències sanitàries que puguin aparèixer en el futur”.

Per a posar fi a aquesta emergència, el ministre de Sanitat, José Miñones, ha argumentat, aquest dimarts que la situació epidemiològica és “totalment diferent” i des de novembre de 2022 dona mostres d’una tendència decreixent on les hospitalitzacions per COVID suposen el 1,06%, i la presència en ucis el 0,99%. Això, ha dit, al costat de la menor virulència de la variant de Ómicron i la major vacunació “porta concloure que aquesta malaltia ja no constitueix una situació de crisi sanitària a Espanya”.

I va d’acord amb la declaració de l’OMS el 5 de maig de finalització de l’emergència sanitària. Miñones també ha posat en valor l’informe del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES) que, de forma consensuada amb la Ponència de Alertas, considera que la COVID-19 ha estat controlada i, encara que continua sent rellevant per a la salut pública, no suposa una emergència.

A més, l’acord del Consell de Ministres assenyala que, una vegada valorat l’informe del CCAES és “pertinent la transició cap a un nou maneig de la malaltia d’una manera sostenible i a llarg termini”. I en aquest procés de transició s’insisteix a continuar usant les màscares i altres mesures higièniques davant la presència de símptomes d’infecció respiratòria.

També aposta l’acord per impulsar la xarxa estatal de vigilància en salut pública per a donar una resposta “precoç, oportuna i proporcionada” davant una eventual emergència sanitària futura. I de mantenir un sistema de vigilància sentinella que integri el seguiment de la infecció respiratòria aguda tant en atenció primària com en atenció hospitalària, i que inclogui almenys la vigilància de la grip, la COVID-19 i el virus respiratori sincitial (VRS).

Directe