Es presenten les al·legacions front la MAT de Forestalia

L'empresa pretén construir una línia per evacuar l’energia del macropolígon eòlic Cluster Maestrazgo d’Aragó

Una manifestació contra la MAT, en una imatge d'arxiu

Avui acabava el termini administratiu per presentar al·legacions contra la sol·licitud d’autorització administrativa de construcció i declaració, en concret, d’utilitat pública, del macroprojecte de Forestalia que afecta les comarques del Maestrazgo, Bajo Aragón i els Ports. A les comarques de Castelló, més d’un centenar de veïns de Portell, Cinctorres i Morella i diverses associacions, com L’Aplec dels Ports, Centre d’Estudis dels Ports, Associació de dones dels Ports, la Unió o la Roca Parda, han decidit sumar-se a les al·legacions dels consistoris i la plataforma No a la MAT Comarques de Castelló contra aquest projecte: una línia de Molt Alta Tensió que pretén creuar la comarca per evacuar l’energia fins a la subestació de Fraiximeno. “Si es fera realitat, podria tenir greus afeccions sobre la salut del veïnat, el paisatge, ecosistemes protegits, patrimoni, biodiversitat i sobre el model de vida de moltes persones que habiten i treballen aquestes terres”, apunten.

Segons argumenta el document d’al·legació, elaborat per juristes experts en dret ambiental (presentat davant la Dependència de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern a Castelló), el projecte de l’empresa aragonesa vulnera diferents normatives i figures de protecció ambientals estatals i europees: d’una banda, creua espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 i Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA); i, de l’altra, també afecta directament espais on hi ha Béns d’Interés Cultural com el Castell de Portell de Morella, o la Torre dels Moros, a Cinctorres. A més de l’impacte sobre el paisatge, el patrimoni i els ecosistemes de la comarca, la línia de Molt Alta Tensió podria tenir greus repercussions sobre l’economia, especialment en el sector agrícola, ramader i turístic dels termes afectats i, per tant, vulneraria el principi de precaució marcat pel Consell Europa en matèria de salut, que recomana no fer passar aquesta infraestructura de transport a menys de 800 metres de nuclis habitats.

L’oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) ha unit veïnat, associacions i alcaldes dels tres pobles afectats que, a banda de presentar al·legacions, també han emés comunicats i declaracions en contra del projecte.

Directe