Sant Pere del Moll tancarà el cicle votiu de primavera al terme de Morella

Des de Sant Marc fins a Sant Pere s'han beneït els quatre punts cardinals del seu extens terme, visitant quasi una dotzena d'ermites

Sant Pere del Moll, en una imatge d'arxiu

En estos tres mesos s’ha passat per totes les “Denes”, s’han renovat els seus respectius vots, repartint pa beneït o compartint una mica de torró o de panoli, des d’eixos punts estratègics on s’albiren tots els camps de la partida, complint així la promesa realitzada pels seus avantpassats.

El vot més antic del terme, probablement siga el de Sant Pere dels Llivis. De fet en eixe punt hi ha esglesia i servei religiòs des de 1370 , encara que la construcció que ha arribat a nosaltres siga la del XVIII- En general tots aquests compromisos heredats arrenquen a finals de l’Edat Mitjana, i des de llavors molts s’han anat perdent. Per exemple, el vot de la rogativa de Sant Antonio de la Vespa a Sant Cristòfol de la Todolella: un peregrinantge que servia per recollir fons en el que poder socórrer als veïns del vot que estigueren passant alguna dificultat: no era una almoina, sinó un préstec a baix interés. Este romiatge es va perdre en 1936.

No ha sigut l’únic, se n’han perdut tants com en queden. Però encara i així, en són un grapat els que continuen celebrant-se i sent motiu de reunió dels veïns de la Dena que celebra: Sant Marc a la dena dels Castellons, Sant Pere dels Llivis i d’Herbeset, Els Apostols de la Llàqua a la Dena de Muixacre, Santa Creu a la Pobleta i a Font d’En Torres, Santa Barbera de Regatxol i Sant Isidre a Herbeset, Sant Antoni a la Vespa i a Morella la Vella, i per fi, a quest diumenge tanquem el cicle a la Dena del Coll i Moll, en Sant Pere. Este vot es va fundar per 19 persones en 1649 i el composen els masos d’Agustino, Blai Adell, Calvo, Casa Gran, Casa Martí, Martí del Moll, Mas de Ferrer, Franxo, Gasparo, la Gasulla, Nadal, Portalet, Torre Gargallo, Torre Gasparo, Mas dels Tous, Mas de Valent i mas de Vicent, d’eixa Dena, però també un parell de la de Muixacre com con el mas d’Amela i el mas de Moia.
El diumenge a les 12’30h es celebrarà la missa en la bonica ermita, després el vot convidarà a tarró i cava, com mane el costum, als que acudeixquen a la celebració.

Directe