“Per anar bé l’endemà no ens hauríem de trobar macetes a la costa de Sant Joan”

José Luis Grau, cap de la policia local ho consideraria "un èxit de tots i totes"

Els veïns del barri de Sant Joan honoren al seu patró, convidant a la resta de veins del poble a afegir-se a la celebració. Al llarg de tot el dia hi ha activitats, però és especialment a la nit, quan més gent fa cap a la placeta de Sant Joan per gaudir d’una nit que sempre és llarga.

És la única festa de Barri que queda a Morella. Els mateixos veïns es fan càrrec de l’organització i de tota la feina que comporta: acapte, xocolatada, fer jugar als xiquets, preparar els sopar i les taules per al sopar, encomanar i torrar els xoriços, fer la foguera o portar la barra. Des del principi manté un programa semblant, l’únic que canvia és el nom de l’orquestra.

Aquesta celebració, tal i com la coneixem ara ja passa dels 40 anys. Altres barris com Sant Miquel, la Plaça Colom, l’Hostal Nou o la Puritat, també tenien les seves festes, però totes poc a poc es van anar apagant.
A la placeta de Sant Joan ja està tot amanit, esperant que arribe la nit més llarga que enguany serà dolceta en temperatures per a xal.lar fins la matinada.

Altre costum nigat a la matinada de Sant Joan, no agrade tan al veinat. Cada any en són menys, però a molts agradaria que no en fore cap. Ens referim a eixe costum d’agafar macetes dels balcons. Això suposa molts inconvenients per aquells que tenen la cura tot l’any de tenir ben boniques les seves plantes, alegrant no sols el seu balcó sinó tot el carrer.

La majoria és gent gran, que ben sovint te que demanar ajuda per a entrar-les a casa o per anar a recuperar-les després a la costa Sant Joan. Des de la policia local ens recorden que encara que sigue una costum, actualment està considerat delicte, i a més, comporta perill per als que continuen practicant aquesta caça furtiva de plantes la matinada de Sant Joan.

Directe