L’Early Music Morella es presenta a Madrid i Barcelona

La que serà la 12 edició del Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista té enguany el lema ‘Feminae’

L’Early Music Morella es presenta a Madrid i Barcelona

L’Early Music Morella ha presentat la seua dotzena edició en el Palau de la Música Catalana de Barcelona i en la Fundació Ortega-Marañón de Madrid i oferit una actuació de la formació valenciana Capella de Ministrers. En aquests actes, que va comptar amb destacades personalitats, es van abordar les característiques i singularitats d’aquest esdeveniment musical, que se celebrarà a la ciutat castellonenca del 20 al 27 de juliol; i s’ha donat a conéixer la programació d’una edició, que sota el títol “Feminae”, s’endinsarà en l’univers femení i el de les compositores de l’Edat mitjana i el Renaixement, i que també commemorarà el 600 aniversari de la mort de Benet XIII, el Papa Lluna.

El Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista impulsa la difusió i internacionalització del seu projecte, que enguany ha presentat a Utrecht (Països Baixos), Tetuan, Meknés i Fes (el Marroc). La presentació i concert a Madrid, ahir 22 de juny, va comptar amb la presència de Federico Buyolo, director cultural de la Fundació Ortega-Marañón, Juan Ángel Vela del Camp, crític musical i comentarista cultural; i Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella.

El dia 19 també ho va fer a Barcelona en un acte que va comptar amb la presència de Mariona Carulla, expresidenta del Patronat de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana; Senén Florensa, president executiu del Institut Europeu del Mediterrani (IEMed); i Magraner. Capella de Ministrers va brindar els programes Clarobscur, la música del Quixot i El sota del passat; danses, folies i romanesques, respectivament.

Early Music Morella, organitzat l’Associació Cultural Comes, incrementarà les seues activitats respecte a l’any passat, amb 16 concerts, 5 conferències, una taula de debat i nombroses propostes complementàries. I el curs, el seu vessant formatiu a càrrec de prestigiosos músics, comptarà amb classes de cant (gregorià, medieval, napolità i barroc, direcció coral, flautes, contrapunt improvisat, òrgan, sacabuche, vihuelas; d’interpretació de música tradicional, amb música modal i andalusina (kanun i oud); percussió; ritme i música persa; rondalla, dolçaina i llengüeta doble; i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; escriptura medieval; escola medieval per a xiquets; percussió, creació i experimentació.

El curs és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que potencien el mestissatge cultural. El termini de matrícula, que permet als alumnes participar en totes les activitats del curs, finalitza el 30 de juny de 2023.

Prestigiosos artistes,
formacions i músics

Carles Magraner assegura que “estem molt il·lusionats amb aquesta edició en la qual hem reunit prestigiosos artistes, formacions i músics en una intensa setmana plena de concerts i activitats que convertiran a Morella en un referent de la música antiga a Europa”. El director artístic assenyala que “l’objectiu és continuar potenciant el vessant artístic i la pedagògica, amb excel·lents propostes musicals, un curs que cada any incrementa el nombre d’alumnes, una convocatòria per a grups emergents, i la difusió i internacionalització del projecte”. Magraner subratlla que “es realitzaran concerts de nit a la llum dels ciris després de l’èxit de l’any passat”.

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, indica que “Early Music Morella és un esdeveniment musical de referència que adquireix una major presència nacional i internacional any rere any”. L’edil destaca que “el festival, amb prestigiosos intèrprets, i el curs, amb més de 120 alumnes de nombrosos països, troben en el ric patrimoni de la nostra ciutat un marc propici en el qual viure i gaudir de la música medieval i renaixentista”.

Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, músics, cantants i artistes com Pablo Márquez, Brigitte Lesne, Capella de Ministrers amb Lluís Vic Vocalis, Atsuko Takano, Eliseo Parra, Acadèmia CdM, Marco García de Pau dirigint al Cor Early Music Morella o Pi de Vittorio & Toni Aparisi, així com una trobada de música i dansa tradicional a càrrec d’Eduard Navarro i concerts de professors i alumnes.

Així mateix, el festival comptarà amb la presència de programadors internacionals en una iniciativa en la qual col·labora Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE); hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Juan Ángel Vela del Camp i Cristina Bordas, Josemi Lorenzo, Eliseo Parra, Alberto Cebolla, així com una taula de debat amb Arancha Aguirre, Sergio Pagán i Gonzalo Pérez Chamorro. En aqueixa setmana també s’oferiran actuacions per a gaudir de músiques renaixentistes, visites guiades, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga i classes de ioga.

Segell europeu
de qualitat

El Festival Early Music Morella ha sigut guardonat amb la certificació EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) que concedeix l’Associació Europea de Festivals (EFA en les seues sigles en anglés). Aquest segell és una etiqueta de qualitat que distingeix als festivals que destaquen per la seua gran qualitat artística i de gran impacte local, nacional i internacional.

La EFA, una organització que agrupa els festivals de tot el continent, els dona visibilitat i fomenta la col·laboració artística, va atorgar el segell després de l’avaluació d’experts internacionals. Magraner ha valorat el guardó i ha indicat que “això suposa un reconeixement internacional al treball desenvolupat i la qualitat exhibida pel festival en aquests anys que permetrà continuar amb els objectius i les línies de difusió de la música històrica, medieval, tradicional i renaixentista”.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I.

Directe