“Juny plujós, graner polsós”

El primer cap de setmana d'estiu ens portarà les primeres calors destacables de l'any

Toll al Barranc d’Escalona. a Herbers, aquest passat dimecres

Hem tancat la primavera amb temperatures d’estiu i tronades, però no hem recollit aquesta setmana massa precipitació. Els avisos i alertes per eixes fortes tempestes acompanyades de granís que van saltar, especialment el dimecres, van arribar, però sense deixar les quantitats que han recollit altres comarques valencianes. A l’observatori de Morella, la tempesta del 21 va ser curta però intensa. Van caure de forma torrencial uns 15 litres/m² en pocs minuts i el soroll dels trons es va deixar escoltar insistentment encara una estoneta més mentre s’allunyava.

Al camp ja no es demanava pluja estos dies, més aviat al contrari, ja que porta més perjudicis que beneficis, especialment de la manera que va caure. No obstant això, bona seria per a continuar alimentant les basses i tornar a animar els llits dels rius, que baixaven tan contents de Sant Bernabé (11 de juny) a Sant Antoni de Pàdua (13 de juny) en aquells temporals tan ben caiguts. Amb el pas dels dies, però, i tenint en compte l’ànsia d’aigua que tenien, no van tardar les corrents a assossegar-se de nou.

“Pel juny, cada gota és com el puny”: Aquesta setmana així ha sigut. “Juny Plujós, graner polsós”. També tindrà raó aquest refrany, però no sols serà per la pluja de juny que sols trobem pols al graner; més mal va fer la sequera de gener a maig que va deixar molt minvades les collites. Ara més que “cosechar” es pensa en “segar” el que puga quedar… alguns ja ho van fer setmanes enrere.

Les temperatures han estat prou del temps aquesta setmana, tret alguns dies en el que s’ha passat dels 30 graus a observatoris com Sorita, Forcall o la Fàbrica Giner, i en altres tants s’ha fregat eixa xifra. A partir d’ara mana l’estiu, i sembla que els termòmetres aniran amb l’estació en la qual ens trobem, almenys els primers dies.

La predicció de
Lorenzo Boix

Inici de l’estiu astronòmic amb calor. I és que el primer cap de setmana d’estiu astronomic, que vam encetar el passat dimecres de vesprada, ens portarà les primeres calors destacables de l’any, amb temperatures que dissabte (les mínimes) encara rondaràn els 14-16, pero que a partir d’ahí, i pareix que al llarg de tota la setmana, quedaràn entre els 16-20 graus de manera prou general. Les màximes quedaràn entre els 26-32 graus, depenent de zones, inclús en zones fondes o prop de les valls dels rius, rondant els 35 graus. Valors de plé estiu que ens acompanyaran al llarg dels proxims 6+-7 dies. Ambient estable en general, amb algun ruixat o tronada de calor que podriem tindre les vesprades de diumenge i dilluns, amb ruixats i tronades de distribució irregular, pero localment forts allí on apareguen.

A partir d’ahi, de nou ambient estable fins a finals de setmana, quan de cara a dijous o divendres podríem tindre de nou risc de tronades. De moment, a diferencia de l’estiu passat, este se presente amb calor però atmosfera està més dinàmica, vorem si es més tronador, el que faria que eixes calors foren més suportables.

Directe