La Setmana Santa de Benicarló, declarada Festa d’Interés Turístic Provincial

La distinció suposa un reconeixement del seu valor cultural i religiós i també un impuls turístic

La Generalitat Valenciana ha atorgat a la Setmana Santa de Benicarló la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Així ho ha comunicat la Direcció General de Turisme a l’Ajuntament de Benicarló a través d’una resolució en què accepta la sol·licitud presentada en data 5 de maig i que resol atorgar aquest títol honorífic, a més d’ordenar la inscripció d’aquesta declaració al Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

La regidora de Turisme en funcions, Isabel Cardona, s’ha mostrat molt satisfeta per la declaració, «no només pel que suposa a nivell religiós, sinó també per l’impuls que representarà turísticament per a la nostra ciutat». «Durant la Setmana Santa —ha dit Isabel Cardona—, Benicarló s’ompli de veïns i visitants, i aquesta distinció és un testimoni del valor històric, cultural i religiós de la nostra Setmana Setmana, així com de l’impacte positiu que té en la nostra economia i en el nostre turisme».

La regidora ha agraït a la Junta Local de Setmana Santa, a les confraries i a totes les persones que participen activament en l’organització de la Setmana Santa de Benicarló la seua contribució al manteniment d’aquesta tradició i ha assegurat que «amb aquest reconeixement, Benicarló es compromet a preservar i promoure la seua Setmana Santa i a millorar encara més l’experiència dels nostres visitants durant aquests dies tan especials».

Una tradició
de segles

La Setmana Santa és una de les tradicions més arrelades a Benicarló, especialment pel que fa a les processons de pujada i baixada del Crist de la Mar, uns actes que tenen el seu origen al segle XVII i que al llarg dels anys han anat guanyant en devoció fins arribar a una participació de més de 12.000 persones.

Veïns i veïnes de Benicarló, però també de tota la comarca, participen en aquestes processons, juntament amb un gran nombre d’entitats i associacions culturals de la ciutat, com ara els diferents grups de bombos i tabals o l’Associació Musical Ciutat de Benicarló entre molts d’altres.

Paral·lelament, durant la Setmana Santa també se celebren les tradicionals processons de Dijous i Divendres Sant, on s’exhibeixen els passos de les diferents confraries, alguns dels quals compten amb talles escultòriques de gran renom i antiguitat.

Donada la dimensió que adquireix la Setmana Santa, els actes que s’organitzen van més enllà de la mera dimensió religiosa, de manera que s’han incorporat a la societat benicarlanda com una tradició popular molt arrelada. De la mateixa manera, els actes adquireixen una dimensió turística important, ja que són molts els visitants que arriben a Benicarló cada any per a gaudir de la seua Setmana Santa.

Directe