Vilafranca inicia el seu cicle de rogatives amb la festa de Sant Miquel a la Pobla del Bellestar

Allí es fa el repartiment dels panets entre tots els assistents

El llogaret de la Pobla del Bellestar on es situen els orígens de Vilafranca compta amb l’ermita dedicada a Sant Miquel Arcàngel i en la que se celebren dues misses durant l’any. Una d’elles arriba el primer diumenge de maig amb la rogativa i l’altra és a finals de setembre amb la festa dels Arcàngels. Un ermitori d’estil romànic amb afegits gòtics i que es data la seua construcció al Segle XIII, sent considerada com a una de les ermites més antigues de la comarca dels Ports. Sant Miquel ha estat a més la primera de les tres rogatives que tenen lloc a Vilafranca amb unes celebracions que continuaran aquest dissabte a Sant Isidre i es tancaran el dilluns 29 de maig amb la Pasqua del Llosar.

Molta gent es va arrimar fins a la Pobla del Bellestar, al límit de les provincies de Castelló i de Terol per assistir a la festa de Sant Miquel. Algunes persones es van atrevir a fer el recorregut entre Vilafranca i la Pobla a peu, uns 6 kilòmetres en una rogativa en la que també solen participar veïns i veïnes de la Iglesuela del Cid, municipi situat a poc més de 2 kilòmetres de La Pobla. L’ermita de Sant Miquel es va omplir de fidels per a la missa, oficiada pel mossèn de Vilafranca, Pedro Segarra en la que significava la seua primera rogativa des de que està a la Parròquia. Una celebració religiosa que es tancava amb el cant dels Gojos a Sant Miquel, tocant-se novament la campaneta a l’eixida dels fidels de l’ermitori. A més, es va habilitar servei de bar per als assistents a la rogativa i a la Plaça de la Pobla del Bellestar es va poder fer una cervesseta o un refresc en aquesta celebració.

La neteja de l’ermita de Sant Miquel és una de les funcions dels majorals de la festa per a les celebracions tant del maig com del setembre. També en la festa de maig es fa el repartiment dels panets entre tots els assistents a la celebració. En este any 2023 el majoral és Juan Enrique Colom qui amb la col·laboració dels seus familiars ha realitzat totes les feines relacionades amb la festa de Sant Miquel a més d’encarregar-se de repartir els panets, 400 en la festa celebrada aquest diumenge.

Directe