L’IVAM presenta “intervencions artístiques noves als Ports”

Les diferents propostes acosten els llenguatges contemporanis i suposen un al·licient més per a descobrir xicotetes localitats

L’Institut València d’Art Modern (IVAM) presenta els projectes nous del seu programa ‘Confluències, intervencions artístiques en el medi rural’. Es tracta de les creacions de Fent Estudi, Pep Vidal, Laura Palau, La Cuarta Piel i Lola Zoido, que es podran veure en les poblacions de la Ruta 99 de la comarca dels Ports de Castelló.

Emmarcat dins de la línia de treball ‘L’IVAM al territori’, “‘Confluències’ articula diferents reflexions sobre el paisatge, la memòria i les maneres d’habitar, però també sobre el present, destacant les singularitats d’aquestes poblacions, la seua història i tradicions, i posant de manifest algunes de les problemàtiques que travessen a causa de la despoblació”, ha assenyalat la directora de l’IVAM, Nuria Enguita.

Enguita ha afegit que “les instal·lacions parteixen d’una residència artística i d’un treball col·laboratiu i d’intercanvi entre el museu, els artistes i els veïns i les veïnes. D’aquesta manera, les obres constitueixen un element més que s’integra en el paisatge, en diàleg amb el medi natural i l’entorn patrimonial que rodeja aquestes poblacions”.

Des d’un calidoscopi concebut com a dispositiu de transmissió de relats i històries locals fins a imaginar una espècie vegetal que ajude com a tallafocs per a la conservació del territori, les diferents propostes acosten els llenguatges contemporanis i suposen un valor afegit i un al·licient més per a descobrir aquestes xicotetes localitats.

▸ Presentació de les instal·lacions artístiques

Dins del seu programa de mediació i amb motiu de la presentació de les instal·lacions, l’IVAM ha proposat diferents trobades que es van iniciar el cap de setmana passat a Herbers i que continuaran aquest cap de setmana, els dies 6 i 7 de maig.

▸ Herbers (30 d’abril)

A la població d’Herbers, Fent Estudi ha instal·lat un calidoscopi des de l’únic punt del poble des del qual es pot veure el cim de la Tossa, la romeria de la qual és el punt de partida de la instal·lació. Concebut com a dispositiu de transmissió de relats i històries locals, pretén afavorir la interacció entre les persones visitants i la gent del poble.

▸ Castell de Cabres (6 de maig, 12 hores)

Amb la seua peça ‘Dividir un terreno en dos, en dos, en dos y en dos’, Pep Vidal ha volgut reivindicar, a Castell de Cabres, el paisatge tradicional dibuixat pels murs de pedra seca, reconegut com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat, invitant a recórrer un espai nou generat per l’artista en una era pròxima a la població, per a portar més enllà i expandir la idea de la divisió del terreny.

▸ Vallibona (6 maig, 18 hores)

Vallibona realitza de tant en tant una carbonera per a recordar un dels oficis que va donar identitat al poble i que va suposar-ne el mitjà de subsistència durant anys. En la seua obra ‘Al voltant de la Carbonera’, Laura Palau presenta el registre audiovisual de les trobades entorn d’una carbonera fictícia generada com a dispositiu d’aproximació de l’artista amb la població i el territori que habiten, una pel·lícula de 16 mm que podrà visionar-se al bar del poble, amb el mateix nom.

▸ Villores (7 maig, 12 hores)

A Villores, l’artista Lola Zoido ha col·locat, als voltants del poble, quatre escultures ceràmiques creades a partir d’intel·ligència artificial. Les peces evoquen espècies vegetals que ajuden com a tallafocs, una utopia que especula amb un futur millor a través d’aquestes espècies que contribuirien a la conservació de l’entorn natural.

▸ Palanques (7 maig, 17 hores)

A Palanques, fruit del desgast mecànic, el rellotge del poble fa les campanades amb diversos minuts de retard. La qüestió del temps és una disjuntiva que afecta aquestes xicotetes localitats. La Cuarta Piel ha instal·lat a Palanques un mecanisme en el rellotge del poble per a reflexionar sobre com es percep i mesura el temps. La peça registra diàriament el desfasament del campanar i els sons que es produeixen al poble durant aquest interval entre l’hora ‘real’ i la d’aquest rellotge, a manera d’arxiu sonor de Palanques.
Per a la jornada del diumenge 7 de maig –visites a Villores i Palanques amb les artistes–, l’IVAM ofereix servei d’autobús gratuït, amb eixida des de València, per a les i els assistents a les presentacions.

‘Confluències’

Entre desembre de 2021 i abril de 2023, l’IVAM ha invitat dotze artistes de la Comunitat Valenciana, de diferents generacions i pràctiques artístiques, a realitzar intervencions específiques en cada una de les xicotetes localitats que componen la Ruta 99 de la Generalitat.

La Ruta 99 és un projecte desenvolupat per Presidència de la Generalitat, mitjançant l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), que busca visibilitzar i situar en el mapa turístic i cultural les poblacions de menys de 100 habitants de la Comunitat.

Amb la inauguració de la quarta fase de ‘Confluències’, ja en són 20 les poblacions de la Ruta 99 on es poden visitar les propostes creatives de l’IVAM: a més dels Ports, a les comarques de l’Alt Palància i l’Alt Millars, a Castelló, així com en les poblacions de la província de València que s’integren en la ruta. Pròximament, es presentarà l’última fase d’aquest programa a la comarca del Comtat, a Alacant. Totes les instal·lacions artístiques es podran visitar fins a final d’any.

Directe