El pantà d’Ulldecona, dels menys afectats per la sequera

Actualment està al 73% de la seua capacitat

La sequera que afecta bona part del territori espanyol deixa els embassaments a la meitat o molt menys de la meitat, alguns a penes arriben al 10% i altres estan completament secs. La situació dels embassaments continua empitjorant. Les precipitacions en els darrers mesos estan sent molt escasses i les altes temperatures, gairebé d’estiu, que s’estan enregistrant no ajuden ja que evaporen la poca humitat de la terra i assequen els pantans. De fet en aquests moments en el conjunt d’Espanya es troben per baix del 50% de les seues reserves el que suposa un 35% per davall de la mitjana dels darrers 10 anys. En aquest sentit, si analitzem les dades de l’última dècada per conques veiem que la del Xúquer és l’única que es troba per damunt de la seua mitjana gràcies a les fortes pluges de la passada tardor i en general del passat any que van deixar al territori valencià més de 1.000 litres per metre quadrat en molts punts, especialment en la província de València. Aquesta conca actualment es troba al 59.4% respecte al 48.2% de fa 10 anys.

Les que pitjor es troben actualment, són les del Guadalquivir i les de Catalunya on les reserves es situen al 24.6% i al 25.7%. Aquestes es troben en situació crítica i amb moltes restriccions per al regadiu com els arrossers de Sevilla i del delta de l’Ebre o el canal d’Urgell que rega bona part de l’interior català. Una situació d’emergència que pot derivar en restriccions molt més fortes i generalitzades de cara a l’estiu si no plou.

En canvi, al País Valencià les reserves hídriques es troben al 56,49%, respecte al 53,08% de la mitjana dels últims deu anys en aquest període. A més, embassaments com el d’Ulldecona a La Pobla de Benifassà es troba al 72,73%, uns punts per sobre de la mitjana dels últims 10 anys quan estava al 69,09 %, però per davall de la de l’any passat en aquesta data quan estava en el 81,82%. Aquest, de fet, és un dels embasaments espanyols que es troben en un millor estat. Amb aquestes imatges ja es pot comprovar com l’aigua encara aguanta en la frontera entre Castelló i Catalunya pel que el riu Sénia té garantida l’aigua almenys per als pròxims mesos. Aquesta situació no és casual i marca la importància de les pluges caigudes «on toca».

Fou en la borrasca de principis de novembre quan el pantà va rebre tal quantitat d’aigua que aquesta es va abocar per damunt de la represa. L’embassament estava ja al 100% després de que la Tinença fora una de les zones més regades per una borrasca que deixava a la resta dels Ports un poc més de 100 litres per metre quadrat però que en els observatoris de Coratxà o Vallibona es va duplicar. En el primer foren fins a 310 litres per metre quadrat els recollits mentre que en Vallibona van arribar fins als 242. Amb això els barrancs van dirigir tota l’aigua caiguda en aquest immens parc Natural directa al pantà que encara viu d’aquestes aigües.

No ho fan en la resta d’Espanya on no van rebre aquesta aigua, ni en la resta dels Ports que viu pràcticament al dia i necessita una major regularitat per evitar que rius, fonts, i basses s’assequen. De fet, moltes basses encara aguanten, no se sap fins quan, d’aquella aigua. Però la superficial ja fa setmanes que ha desaparegut de forma total i absoluta en una primavera extraordinàriament seca. Ho mostren també així les dades dels rius. En el mesurador de nivells que té la confederació Hidrogràfica de l’Ebre a Sorita les dades asusten. Quan el mínim habitual del riu sol ser de 0,19 metres cúbics per segon en els més fortes sequeres, en els darrers dies ha baixat aquest nivell fins als 0,14 metres cúbics per segon d’aigua, el que és una xifra ínfima. Aquesta xifra aguanta gràcies a algun ullal que hi ha més enllà del poble de Sorita que fa reeixir l’aigua a la superfície, ja que la resta de riu es troba completament sec. Aquesta setmana la mitjana del riu s’havia quedat en 0,18 metres cúbics per segon en un intent del riu de aguantar, però les xifres són molt roïnes. De moment es continuen esperant les pluges que podrien arribar en forma de tronada aquest dissabte.

Directe