Early Music Morella presenta una 12a edició amb el lema Feminae

Enguany incrementa les seues activitats que se celebraran a Morella del 20 al 27 de juliol

Early Music Morella presenta una 12a edició amb el lema Feminae

Early Music Morella ha presentat una dotzena edició en un acte al qual ha seguit un concert de Capella de Ministrers, una formació de referència internacional a la música antiga. El Curs i el Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, promou l’accés a una formació d’excel·lència que impartiran prestigiosos músics i ponents amb conferències, activitats i nombrosos concerts que se celebraran a la capital dels Ports del 20 al 27 de juliol.

L’acte ha tingut la presència de Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella; Rocío Querol, regidora de Cultura, i Carles Magraner, director artístic d’Early Music Morella; que han exposat la programació d’una edició, que sota el títol Feminae, s’endinsa a l’univers femení i el de les compositores de l’Edat Mitjana i el Renaixement, i que també commemorarà el 600é aniversari de la mort del Papa Luna. Posteriorment, Capella de Ministrers brindava un concert amb el programa Música en temps del Papa Lluna a l’Arxiprestal de Santa Maria de Morella en col·laboració amb la Diputació de Castelló.

El festival, que incrementa les activitats respecte a l’any passat, oferirà 16 concerts, 5 conferències, una taula de debat i nombroses propostes complementàries. I el curs, el seu vessant formatiu, comptarà amb classes de cant (gregorià, medieval, napolità i barroc, direcció coral, flautes, contrapunt improvisat, orgue, sacabutxe, violes de mà; d’interpretació de música tradicional, amb música modal i andalusí (kanun i oud), percussió, ritme i música persa, rondalla, dolçaina i llengüeta doble, i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal, escriptura medieval, escola medieval per a nens, percussió, creació i experimentació.
El curs d’Early Music Morella és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa on es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i de recerca i abasta diversos repertoris que potencien el mestissatge cultural. El termini de matrícula, que permet als alumnes participar a totes les activitats del curs, finalitza el 30 de juny de 2023.

Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, músics, cantants i artistes com Pablo Márquez, Brigitte Lesne, Capella de Ministrers amb Lluís Vich Vocalis, Atsuko Takano, Eliseu Parra, Acadèmia CdM, Marc García de Paz dirigint el Cor Early Music Morella o Pi de Vittorio & Toni Aparisi, així com una trobada de música i dansa tradicional a càrrec d’Eduard Navarro i concerts de professors i alumnes.

Així mateix, el festival comptarà amb la presència de programadors internacionals en una iniciativa en què col·labora Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE); hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Juan Ángel Vela del Campo i Cristina Bordas, Josemi Lorenzo, Eliseo Parra, Alberto Cebolla, així com una taula de debat amb Arancha Aguirre, Sergio Pagán i Gonzálo Pérez Chamorro. Aquella setmana també s’oferiran actuacions per gaudir de músiques renaixentistes, visites guiades, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga i classes de ioga.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, destaca que “Early Music Morella s’ha convertit en un esdeveniment destacat a l’agenda cultural de Morella amb els nombrosos concerts que proposa”. Ripollés ha afegit que “aquestes dotze edicions suposen una gran feina, participació i han allotjat una excel·lent programació”.

Carles Magraner assegura que “estem molt il·lusionats amb aquesta edició en què hem reunit prestigiosos artistes, formacions i músics en una intensa setmana plena de concerts i activitats que convertiran Morella en un referent de la música antiga a Europa”.

Carles Magraner és el director artístic d’Early Music Morella

El director artístic assenyala que “l’objectiu és continuar potenciant el vessant artístic i la pedagògica, amb excel·lents propostes musicals, un curs que cada any incrementa el nombre d’alumnes, una convocatòria per a grups emergents, i la difusió i la internacionalització del projecte”. Magraner subratlla que “es faran concerts de nit a la llum de les espelmes després de l’èxit de l’any passat”.

Segell europeu
de qualitat

El Festival Early Music Morella ha estat guardonat amb la certificació EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) que concedeix l’Associació Europea de Festivals (EFA en les sigles en anglès). Aquest segell és una etiqueta de qualitat que distingeix els festivals que destaquen per la seva gran qualitat artística i de gran impacte local, nacional i internacional.

L’EFA, una organització que agrupa els festivals de tot el continent, els dona visibilitat i fomenta la col·laboració artística, va atorgar el segell després de l’avaluació d’experts internacionals. Magraner ha valorat el guardó i ha indicat que “això suposa un reconeixement internacional al treball desenvolupat i la qualitat exhibida pel festival en aquests anys que permetrà continuar amb els objectius i les línies de difusió de la música històrica, medieval, tradicional i renaixentista”.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclàssica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC ), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants ( AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I.

Directe