500 persones diuen No a la MAT i als macroprojectes energètics a Cinctorres

Amb una marxa a peu fins al mas de Fraiximeno per conèixer la realitat del territori més afectat per les MAT

500 persones diuen No a la MAT i als macroprojectes energètics a Cinctorres

Faltaven pocs minuts per a que es compliren les dotze del mig dia i la plaça del pou de Cinctorres ja es trobava plena de gent, de pancartes i de logotips reivindicatius. Aquest dissabte era el dia escollit per a que tothom que estiguera en contra de la instal·lació de les grans plantes energètiques sense consultar amb els ciutadans de les terres ocupades es manifestaria. I així ho van fer en un poble ple de gent de tots els Ports i també de molts veïns del Maestrazgo i de la Plana on també estan amenaçats per les grans plantes fotovoltaiques i eòliques. Tot i que aquesta no és l’única reivindicació, ja que les línies de molt alta tensió són implement la conseqüència inevitable de la creació de grans parcs energètics en l’interior, el crit unànime era el No a la MAT.

Aquests li seguien altres crits habituals en aquesta lluita com «renovables sí però no així» reivindicant la necessitat de la implantació de les renovables per a la lluita per protegir el Planeta però no a costa de desfer el món rural on precisament es crea menjar i oxigen.

Durant uns quants minuts les pancartes de tota mena van circular pels carrers de Cinctorres en direcció a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, un lloc molt estimat pels veïns del poble que també està amenaçat per la MAT que Forestalia vol construir als Ports.

A més, aquesta línia de molt alta tensió passaria quasi per damunt de la casa de Maite qui veu amb impotència com les grans energètiques poden fer el que vulguen amb la seua casa i s’emocionava per el recolzament ciutadà. En aquest punt la marxa es va a aturar per explicar la situació dels Ports on ja es genera el 33% de l’energia eòlica del País valencià.

Aquesta també fou una jornada per als polítics. Es nota la proximitat de les eleccions ja que cap partit va voler perdre’s aquesta cita. En la mateixa manifestació estaven membres del Partit Popular com Jesús Lecha, cap de l’oposició de Morella o Álvaro Ferrer, alcalde de Portell. També de Podem amb la diputada Marisa Savedra i del PSPV amb els diputats Ernest Blanch i Carlos Laguna. Compromís mostrava força amb la directora general de territori Rosa Pardo, el senador Carles Mulet o el cap de llista per Castelló a les Corts, Vicent Marzà.

No obstant les paraules i la presència política, la Generalitat Valenciana formada per PSPV, Compromís i Podem han aprovat la construcció de les macroplantes solats dels Llivis i la Llàcua amb una afecció de més de 1.700 hectàrees de terreny agrícola. També els nous parcs eòlics a Morella, Sorita i Portell. A més, el govern central format pel PSOE i Unidas Podemos ha aprovat el clúster del Maestrazgo i la MAT fins a Fraiximeno de Forestalia a més de la MAT de Red Eléctrica entre Morella i Almassora. També l’ampliació de la Subestació de Fraiximeno per donar cabuda a més electricitat.

Allí és on va acabar una marxa de poc més de tres quilòmetres on la gent va poder conèixer els tresors d’aquesta terra i com els afectarien els projectes industrials. Allí, el veí Miguel Ángel Troncho va explicar les afeccions d’algunes línies.

La seua família juntament amb l’altra que viu al mas de Fraiximeno és una de les principals afectades per les línies posant en perill ja no el paissatge, sinó la seua salut.

Directe