El festival internacional de titelles Portsxinel·la celebrarà la seua setena edició del 5 al 16 d’abril

Vuit companyies de diferents països participen en esta important cita del teatre de titelles que se celebra a la comarca dels Ports

El festival internacional de titelles Portsxinel·la celebrarà la seua setena a la comarca dels Ports entre el 5 i el 16 d’abril. Així ho han fet saber a la presentació de la programació a l’Ajuntament de Morella on han estat presents l’alcalde, Rhamsés Ripollés; la regidora de Cultura, Rocío Querol; el director artístic del festival, Carles Benlliure; i l’agent d’ocupació i desenvolupament rural (AODL), Pili Zapater. D’aquesta manera, els 14 municipis que participen rebran a 14 companyies nacionals i internacionals sota el lema Tots som comarca.

D’aquesta manera, Carles ha destacat que “es tracta d’una celebració al voltant del teatre de titelles que combina cultura, entreteniment i turisme en una cita consolidada en el calendari escènic no sols de Castelló, sinó també a nivell nacional”. A més, el director ha incidit en “la importància que té per als Ports este festival” al mateix temps que ha llançat “la invitació per a disfrutar d’esta proposta cultural i familiar arreu de tota la comarca”.

D’altra banda, Rocío ha explicat que “Portsxinel·la ja és una cita marcada al calendari cultural de Morella i la comarca dels Ports com diu la celebració de la setena edició”. L’edil ha explicat que “a Morella hi haurà un total de tres funcions i un taller de titelles” i ha aprofitat també per a “animar a totes i tots a participar en este festival de qualitat que arriba als nostres pobles durant el mes d’abril”.

L’organització del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la corre a càrrec d’Eclíptica d’Art, amb les fonamentals col·laboracions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, els ajuntaments de les localitats que seran seus, Electra Energia, Els Ports És Autèntic i diversos comerços locals. Tots ells permeten la celebració de l’únic esdeveniment comarcal amb aquestes característiques en la província de Castelló i un dels més importants a nivell nacional.

Al llarg dels onze dies de programació -del 5 al 16 d’abril- es podrà assistir a 35 actuacions, amb 12 espectacles de diferents tècniques de teatre de titelles, 5 tallers i una activitat acadèmica, amb un homenatge especial a la mil·lenària tradició del teatre de paper, al qual es dedicaran tallers de caixes de Lambe-Lambe, utilitzant materials respectuosos amb el planeta i d’ús reciclable.

Com a protagonistes, vuit companyies Internacionals, com són les colombianes Gente de Nadie & Co, Manicomio de Muñecos i Jabrú Teatro de Titeres; a més de La Mar Esperanza (Cuba), Varazim Teatre (Portugal), Títeres La Matatena (Mèxic) i Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai), a les quals s’uneix el taller de Hermanos Castro (Colòmbia). Al costat d’elles, quatre nacionals: Tirita Teatro (Castella-la Manxa), A la Sombrita (Andalusia), Rauxa Teatre (Catalunya) i Sol y Tierra (Madrid), més dos representants de la Comunitat Valenciana, les castellonenques LAPinzón i Xarop Teatre.

A més de protagonitzar els seus respectius espectacles, els artistes participants tindran l’oportunitat de participar en una trobada de titellaires. Se celebrarà el dijous 6 d’abril a Cinctorres i servirà per a establir vincles entre tots ells que, tal vegada, puguen servir de primer pas de futures col·laboracions.

Carles Benlliure i Rebeca Castro destaquen que el propòsit de Portsxinel·la és “fomentar la cultura de qualitat en una zona natural magnífica com és Els Ports. Volem que es gaudisca del teatre de titelles i al mateix temps de la bellesa de la comarca. Una crida a la cura de les arts i de la naturalesa. Una manera de fomentar el pensament a través de la cultura”.

Programació
de Morella

La primera actuació de Portsxinel·la a Morella serà el dissabte 8 d’abril amb Historias en miniatura per Gente de Nadie&Co de Colòmbia a la Plaça Colom a les 18.00 hores. El dimecres 12 d’abril, el Centre Jove acollirà el taller de construcció de caixes lambe-lambe per Taller Hermanos Castro de Colòmbia a les 12.00 hores. A la vesprada a les 19.00 hores, tindrà lloc Mai plou a gust de tots per Xarop Teatre a les 19.00 hores. El festival finalitzarà a Morella el diumenge 16 d’abril amb l’obra Clownti per Jabrú Teatro de Títeres de Colòmbia a la Plaça Colom a les 18.00 hores.

Directe