Troben i destrueixen una bomba de Napoleó al castell de Peníscola

La bomba de canó pesava 76 quilos i ara serà estudiada i documentada

El passat dia 16 de l’actual operaris arqueòlegs que es trobaven realitzant obres d’estudi i restauració al castell de Peníscola, van trobar una bola de canó possiblement de l’època napoleònica.

Participat el fet, al Centre Operatiu de Serveis (COS) de la Comandància de la Guàrdia Civil, es va activar el protocol de desactivació per part de l’Equip de Desactivació d’Explosius (EDEX), la mateixa va ser traslladada a una zona de seguretat.

Una vegada en el lloc, els especialistes van comprovar que es tractava d’una bola de canó napoleònica de 76 quilos de pes i un diàmetre de 3100mm, carregada amb pólvora negra com es va poder comprovar després de diverses detonacions controlades per a la seua obertura.

Les restes seran entregades als restauradors arqueòlegs per al seu posterior estudi i documentació.

Com reconéixer que ens trobem
davant un artefacte explosiu?

Els artefactes explosius solen trobar-se en paratges aïllats, zones de cultiu o dobles fons de cases habitades durant la guerra. Tot objecte amb aparença d’artefacte explosiu i estrany a l’entorn, hem de considerar-lo com a tal, extremar les precaucions, no tocar-lo i avisar al 062, perquè agents especialitzats facen la comprovació sense córrer riscos innecessaris, segons recorden des de la Guàrdia Civil.

▸ No moure ni tocar!
Si en trobem un, cal impedir que ningú toque l’objecte sospitós allunyar-se del lloc, per la mateixa ruta que hem accedit, però en sentit contrari, ja que pot haver-hi altres artefactes en la zona donat que l’artefacte pot portar diverses dècades adormit i, si no el manipulem, és possible que continue en eixe estat. També cal avisar al 062, donant les indicacions del lloc en el qual ens trobem i esperar l’arribada dels agents a una distància mínima de 300 metres de l’artefacte i, si és possible, a cobert.

▸ Com senyalitzarem la troballa?
La Guàrdia Civil apunta que cal utilitzar elements de l’entorn com a pedres, branques o una peça amb color intens. Convé senyalitzar, però no emmascarar l’artefacte. No improvisar noves rutes per a buscar elements que ens ajuden a senyalitzar, buscar-los en el mateix camí pel qual hem accedit i ressaltar el lloc amb marques en el sòl a manera d’encreuaments o fletxes. A més, si es disposa de GPS o mòbil amb eixa aplicació fer ús d’aquest, fent arribar les coordenades exactes als especialistes de la Guàrdia Civil.

Directe